Wytworna zupa, znakomita na początek świątecznego obiadu - wyrafinowana, lekka i nie zapycha!
Przepis na Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry) >>
Długo, w niskiej temperaturze pieczona kaczka ma wiele zalet i tylko jedną wadę. Najpierw zalety: ilość składników tego dania jest minimalna, z kaczki wytapia się większość tłuszczu, skórka jest rumiana, mięso miękkie i pełne smaku. Teraz ta jedyna wada: trzeba co pół godziny (a pod koniec i częściej) polewać sosem od pieczenia. To co, zalety chyba przeważają?
Przepis na Kaczka pieczona z miodem >>
W czasach kryzysów trzeba przeprosić się z tańszymi kawałkami mięsa. Szczęśliwie dla smakoszy, surowy boczek jest po upieczeniu znakomity. W tym przepisie ma także delikatnie anyżkowy smak, a to dzięki koprowi włoskiemu w dwu postaciach.
Przepis na Pieczony boczek z koprem włoskim >>
Prosta zupa z małej ilości składników, które zazwyczaj miewamy w domu. Kminek nadaje jedynie aromat, gdyż zupę przecedzamy i nic nam w zębach nie zgrzyta.
Przepis na Szwajcarska zupa z kminkiem >>
Pożywna zupa, wywodząca się z kuchni marokańskiej. Bulgur (bulghur, boulghour), kurczak, cytryna, pomidor - same dobre rzeczy, zaś dodatek cynamonu i spora ilość natki nadają temu daniu przynajmniej pozory autentyczności (a w każdym razie niecodzienny smak).
Przepis na Zupa z kurczaka z bulgurem >>
Luksusowa - bo z foie gras i truflami (ze słoika). Awaryjna, bo robi się ją błyskawicznie, kiedy goście już zdejmują płaszcze, a my właśnie odkryliśmy, że galaretka z kurczaka nie stanęła, suflet klapnął już w piekarniku, a śledzie okazały się tak słone, że nikomu nie ośmielimy się ich podać.
Przepis na Luksusowa awaryjna przystawka >>
Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.
Przepis na Kurczak duszony z ziołami >>
Kocham curry, szczególnie tajskie.
Przepis na Tajskie curry z fistaszkami >>
Bardzo prosty tażin (tajine) z niewielkiej ilości składników. Ponieważ słodki od cebuli sos dodatkowo dosłodzony jest miodem, podajemy mięso z jakimś ostrym dodatkiem (harissą, na przykład) i sałatką z surowych warzyw.
Przepis na Tażin z cielęciny z sosem cebulowym >>
Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
Przepis na Perliczka z sosem szafranowym >>
« | Marzec 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |