W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem

Peynirli tepsi boregi, czyli borek albo burek to doskonałe tureckie ciasto nadziewane białym serem (na słono). Cieniutkie płaty ciasta filo (lub yufka - po turecku) po upieczeniu są złote i kruche, a farsz serowy ma kremową konsystencję. Wspaniałe danie dla wegetarian!

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 łyżki + 6 łyżek masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1/4 szklanki + 1/2 szklanki mleka
  • 300 g sera tureckiego lub fety
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 500 g (1/2 kg) ciasta filo lub yufka

Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy sos serowy: w rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła. Kiedy będzie płynne, wsypujemy mąkę i smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. 1/4 szklanki mleka podgrzewamy, wlewamy do rondelka i mieszamy, aż powstanie gęsta, gładka masa. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wkładamy ser – powinien to być turecki ser, najczęściej sprzedawany w puszce, z napisem „piknik börek peyniri” (tak jest napisane w każdym razie na mojej puszce i takiego sera kazała szukać znajoma Turczynka, gdyby przyszła mi ochota na pieczenie burka), ale jeśli nie macie akurat tureckiego sklepu pod ręką, można go zastąpić dobrej jakości fetą – i rozgniatamy widelcem.
Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do sera.
Wbijamy jajka i starannie mieszamy, po czym dodajemy biały sos, który już wystygł i znów mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W rondelku roztapiamy 6 łyżek masła i dodajemy pół szklanki mleka.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Prostokątną formę do pieczenia smarujemy mieszanką maślano-mleczną – dokładnie, także brzegi – po czym wykładamy płatem ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (nadmiar najwygodniej obciąć nożyczkami). Powtarzamy to, aż zużyjemy połowę ciasta, z tym że staramy się pamiętać, żeby albo pracować szybko, albo przykrywać nieużywane jeszcze ciasto ściereczką, gdyż bardzo szybko wysycha i staje się kruche.
Na cieście rozkładamy równą warstwą sos serowy i przykrywamy go resztą płatów ciasta, zawsze smarując każdy mieszanką maślano-mleczną. Kiedy zużyjemy wszystkie płaty, zaginamy zwisające po brzegach ciasto na wierzch i też smarujemy mieszanką.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na godzinę – jeśli wierzch za bardzo się rumieni, przykrywamy naczynie kawałkiem folii aluminiowej, ale przed końcem pieczenia odkrywamy.
Kroimy ciasto w spore kwadraty i jemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem przepisy:

  • Omlet serowy z paryczkami jalapeno
    Bardzo amerykański, mocno serowy omlet-nie omlet, doskonały w małych porcyjkach jako zakąska do drinków. Ilość papryczek jalapeno regulujemy zgodnie z osobniczymi upodobaniami.
  • Łosoś w cieście filo
    Bardzo prosta, a bardzo efektowna rybka - ciasto filo zachowuje się jak folia i utrzymuje w łososiu wszystkie soki, z drugiej zaś strony gra własną rolę i tworzy chrupką, złotą skorupkę.
  • Sos serowy do gnocchi lub makaronu
    Szybki i uniwersalny sos z gorgonzolą, najlepszy ze świeżymi gnocchi, ale dobry też ze spaghetti.
  • Krem serowy z brandy
    Pikantny krem serowy używany do smarowania ciasteczek serowych lub jako dip do maczania warzyw - szczególnie łodyżek selera naciowego.
  • Krem serowy z gruszką
    Krem z twarożku i roqueforta podajemy w małych kieliszkach na przystawkę. Możemy także potraktować go jako deser, zwłaszcza dla tych gości, którzy nie uznają słodyczy.


Podziel się linkiem:




Komentarze: