W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brzoskwinie w różowym winie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Brzoskwinie w różowym winie

Lekki deser na zakończenie letniego obiadu. Wino podczas gotowania zamienia się w słodki sos, a procenty ulatują w powietrze. Można więc takie brzoskwinie podać i dzieciom (starszym). Niech się cieszą.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • butelka lekkiego różowego wina
  • 120 g cukru

Brzoskwinie w różowym winie - Opis przyrządzania:

Brzoskwinie zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy owoce na pół i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w plasterki i układamy w ładnym szklanym lub porcelanowym naczyniu. Wstawiamy do lodówki. Wino wlewamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier sie rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy syrop, aż zredukuje sie mniej więcej o połowę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimnym syropem polewamy brzoskwinie i trzymamy w lodówce do momentu podania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Brzoskwinie w różowym winie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Brzoskwinie w różowym winie przepisy:

  • Brzoskwinie z bezą
    Ładny i szybki deser z dojrzałych brzoskwiń i malin, podawany na gorąco. Świetny w sierpniowy wieczór.
  • Waniliowe brzoskwinie
    Brzoskwinie i prawdziwa wanilia uzupełniają się nawzajem, tworząc deser o obłędnym zupełnie zapachu i smaku. Podajemy brzoskwinie na ciepło (aromat jest silniejszy), ale i na zimno są całkiem niezłe. Moim zdaniem wystarczą same sobie, ale kulka lodów waniliowych lub miseczka kremu brulee nie zawadzi...
  • Brzoskwinie z limoncello
    Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.
  • Sos Melba
    Nie jest to klasyczny sos, jaki używamy do lodów a la Melba. Ten sos łączy w sobie brzoskwinie i maliny, a dodatek brandy przyjemnie go zaostrza. Podajemy na ciepło lub zimno.
  • Koktajl brzoskwiniowy
    Gęsty słodki sok - kwintesencja lata.




Podziel się linkiem:


Komentarze: