W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik z awokado z łososiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik z awokado z łososiem

Oryginalna i bardzo smaczna zupa, którą możemy podać na lunch lub rozpoczęcie eleganckiego letniego obiadu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • por
  • strąk czerwonej papryki
  • 10 liści świeżej mięty
  • 2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
  • 150 g wędzonego łososia
  • ocet balsamico

Chłodnik z awokado z łososiem - Opis przyrządzania:

Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skórki. Obieramy por z wierzchnich liści i odcinamy zieloną część - będzie nam potrzebna tylko biała część pora, którą starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek i pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w drobną kostkę. Do malaksera lub blendera wkładamy awokado i miętę, dodajemy jogurt i wlewamy 2 szklanki bardzo zimnej wody. Wszystko miksujemy na gładką zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy por i paprykę i mieszamy, ale już nie miksujemy. Wędzonego łososia kroimy w cienkie paseczki. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy paskami ryby i skrapiamy octem balsamico.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Chłodnik z awokado z łososiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Chłodnik z awokado z łososiem przepisy:

  • Zimna zielona zupka
    Wspaniała letnia zupa na szczególnie upalny dzień. Podajemy z grzaneczkami lub jakąś dobrą salsą - może to być na przykład *!*2422*!*. Mmm...
  • Chłodnik z awokado i ogórka
    Przepis inspirowany twórczością Samego Wielkiego Gordona Ramsaya... Bladozieloną zupę podajemy bardzo zimną, zaś na środku kładziemy odrobinę sałatki pomidorowej lub - w wersji eleganckiej - kilka małych krewetek.
  • Omlet z łososiem i awokado
    Bardzo przyjemne danie dla dwojga - omlety w ogóle powinno się przyrządzać dla niedużej ilości osób - ot, na przykład na walentynkową kolację... lub też na śniadanie nazajutrz!
  • Zimna zupa z awokado i pomidorów
    Bardzo elegancka zupa-przystawka: zielona, dobrze przyprawiona zupa z awokado otacza kulkę sorbetu pomidorowego. Dla wymagających gości.
  • Dip z awokado
    Odmiana guacamole, w łagodniejszej, bardziej europejskiej wersji. Podajemy do surowych warzyw, np. kawałków kopru włoskiego lub kalarepki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: