W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto ptysiowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Ciasto ptysiowe

Najprostszy przepis na ptysie - zarówno słodkie, jak i słone, małe i duże. Każde.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 75 g masła
  • 180 g mąki
  • 4 duże lub 5 małych jajek

Ciasto ptysiowe - Opis przyrządzania:

Do garnka wlewamy szklankę (250 ml) wody, dodajemy szczyptę soli i masło. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Kiedy zawrze, zdejmujemy z ognia i wsypujemy od razu całą mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką i stawiamy z powrotem na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż ciasto zbije się w kulę. Przekładamy ciasto do miski i od razu wbijamy jedno jajko. Mieszamy - tym razem najlepiej ręcznym mikserem, z nakładkami do ciasta - aż jajko dokładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy ciasto do przestudzenia. Kiedy ciasto ochłodzi się na tyle, że będzie można je bez problemu dotknąć, wbijamy kolejne jajka - po jednym na raz, za każdym razem bardzo dokładnie mieszając z ciastem, zanim dodamy następne. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę porcje ciasta - ich wielkość i kształt zależą od konkretnego przepisu - i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy - też w zależności od wielkości - 20-30 minut. Przez pierwszy kwadrans absolutnie nie zaglądamy do piekarnika, bo ptysie opadną. Można za to samemu - lub z dziećmi - usiąść przed drzwiczkami pieca i patrzeć, jak ptysie rosną; ja na przykład zawsze to robię, bo lubię na nie patrzeć. Upieczone ptysie - wyrośnięte i dobrze rumiane - wyjmujemy i od razu kroimy poziomo na pół (jeśli tak mówi przepis), żeby wypuścić parę. Usuwamy ze środka ewentualnie niedopieczone, miękkie włókna ciasta - to zdarza się zwłaszcza przy dużych ptysiach i jest zupełnie normalne. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciasto ptysiowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto ptysiowe przepisy:

  • Ptysie serowe
    Małe rumiane ptysie są znakomitą pogryzką do wszelkich drinków.
  • Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej)
    Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.
  • Tarta migdałowa z wiśniami
    Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!
  • Podstawowe ciasto orzechowe
    Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.
  • Gruszkowe pączuszki
    Ptysiowe pączki, obtaczane w cukrze z cynamonem, to niezły sposób na osłodzenie deszczowego popołudnia.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

kuchorz dzwący, 2011-03-17 15:11:06
good good
Moja ocena: 5