W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto ptysiowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Ciasto ptysiowe

Najprostszy przepis na ptysie - zarówno słodkie, jak i słone, małe i duże. Każde.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji:

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 75 g masła
  • 180 g mąki
  • 4 duże lub 5 małych jajek

Ciasto ptysiowe - Opis przyrządzania:

Do garnka wlewamy szklankę (250 ml) wody, dodajemy szczyptę soli i masło. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Kiedy zawrze, zdejmujemy z ognia i wsypujemy od razu całą mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką i stawiamy z powrotem na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż ciasto zbije się w kulę. Przekładamy ciasto do miski i od razu wbijamy jedno jajko. Mieszamy - tym razem najlepiej ręcznym mikserem, z nakładkami do ciasta - aż jajko dokładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy ciasto do przestudzenia. Kiedy ciasto ochłodzi się na tyle, że będzie można je bez problemu dotknąć, wbijamy kolejne jajka - po jednym na raz, za każdym razem bardzo dokładnie mieszając z ciastem, zanim dodamy następne. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę porcje ciasta - ich wielkość i kształt zależą od konkretnego przepisu - i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy - też w zależności od wielkości - 20-30 minut. Przez pierwszy kwadrans absolutnie nie zaglądamy do piekarnika, bo ptysie opadną. Można za to samemu - lub z dziećmi - usiąść przed drzwiczkami pieca i patrzeć, jak ptysie rosną; ja na przykład zawsze to robię, bo lubię na nie patrzeć. Upieczone ptysie - wyrośnięte i dobrze rumiane - wyjmujemy i od razu kroimy poziomo na pół (jeśli tak mówi przepis), żeby wypuścić parę. Usuwamy ze środka ewentualnie niedopieczone, miękkie włókna ciasta - to zdarza się zwłaszcza przy dużych ptysiach i jest zupełnie normalne. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciasto ptysiowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

kuchorz dzwący, 2011-03-17 15:11:06
good good
Moja ocena: 5