W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto ze świeżym ananasem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasto ze świeżym ananasem

Proste ucierane ciasto, bardzo odpowiednie na podwieczorek lub deser po rodzinnym obiedzie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dojrzaÅ‚y ananas
  • trochÄ™ masÅ‚a do smarowania formy
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 200 g mÄ…ki ze spulchniaczem
  • cukier puder i bita Å›mietana do podania

Ciasto ze świeżym ananasem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Odcinamy z ananasa liście i podstawę. Stawiamy owoc pionowo na desce i ostrym nożem ścinamy skórkę. Obrany ananas kroimy wzdłuż na 4 części i wycinamy twardy środek. Kroimy kilka trójkątów ananasa i odkładamy do dekoracji. Resztę kroimy w mniejsze kawałki. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem na gładki, puszysty kogel-mogel. Dodajemy miękkie masło w kawałkach i znów misujemy. Po łyżce dosypujemy mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy ananas i znów delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku - jeśli patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy, to wszystko OK; jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, trzeba piec jeszcze trochę. Jeśli wierzch ciasta nazbyt się rumieni, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odrobinę studzimy i wyjmujemy z formy. Studzimy zupełnie, najlepiej na metalowej kratce. Oprószamy cukrem pudrem. Ciasto kroimy na trójkąty i podajemy z lekko posłodzoną bitą śmietaną i kawałkami świeżego ananasa.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto ze świeżym ananasem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciasto ze świeżym ananasem przepisy:

  • Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie) Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie)
    Klasyczna i znakomita (naprawdę) baza do wszelkich tortów. Robiłam ten biszkopt wiele razy i choć nie jest najłatwiejszy w wykonaniu, chwalę go sobie wielce, bo nie opada i łatwo się kroi na placki. Jeśli nie mamy w planach tortu, biszkopt taki jest po prostu doskonałym ciastem.
  • Ciasto imbirowe z Yorkshire
    Tradycyjne, staroświeckie ciasto z dwoma rodzajami imbiru - pyszne i jakby świąteczne w charakterze.
  • Ciasto czekoladowo-migdaÅ‚owe
    Ciasto na wielkie okazje. Trzeba się przy nim troszeczkę pomęczyć, ale czasem warto. Zresztą ciasto nie jest skomplikowane, wymaga jedynie poświęcenia mu trochę czasu i uwagi. Jak każdy z nas.
  • Biszkopt klasyczny Biszkopt klasyczny
    Klasyczny przepis na biszkopt uniwersalny - nic dodać, nic ująć.
  • Ciasto orzechowe z kremem Ciasto orzechowe z kremem
    Pyszne proste ciasto o intensywnym smaku włoskich orzechów. Można je po upieczeniu przekroić poziomo na pół i przełożyć wspomnianym kremem (dobrze wtedy wierzch oprószyć cukrem pudrem), albo nałożyć krem na wierzch i ozdobić jakimś owockiem lub orzeszkiem - u nas były to czereśnie z nalewki (mieliśmy w tym sezonie taki urodzaj czereśni, że coś z nimi trzeba było zrobić...). Krem - prościutki, klasyczny, z mascarpone i śmietanki - słodzę skondensowanym mlekiem, gdyż ma lepszą konsystencję i miły posmak kajmaku...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2015-10-26 13:08:12
Sprawdzanie przepisu :). Wsadziłam ciasto z ananasem (czyli dzisiaj akurat z jabłkami) do piekarnika. Bez termoobiegu, grzanie góra-dół, 180 stopni, piekarnik firmy Amica. Ciasto dało się wymieszać z białkami bez trudu, jajka były duże (72-74g). Zobaczymy, ile się będzie piekło...
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2015-10-25 17:18:11
Myślę, że bez termoobiegu... Bo ja go nigdy nie używam :) Ale zrobię to ciasto jeszcze raz jutro, tylko że z jabłkami, bo nie mam ananasa, a jabłek za to multum, a to nie zrobi żadnej różnicy. Wezmę duże jajka i napiszę, jak wyszło.
Moja ocena: 5

Zuilka, 2015-10-23 16:35:03
Być może, nie mam już opakowania więc nie powiem :) Ciasto jeszcze jest w piekarniku, za kilka minut wyłączę, właśnie sprawdziłam i patyczek jeszcze miał lepkie okruszki więc potrzymam jeszcze z 5 min i znów sprawdzę, a piekłaś z termoobiegiem czy bez?
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2015-10-23 16:05:25
Ja robiłam i ciasto było OK. Może dałaś małe jajka? Albo inną mąkę? Powinnam chyba pisać, że jajka powinny być te eLki...
Moja ocena: 5

Zuilka, 2015-10-23 15:59:20
Czy ktoś kiedyś robił ciasto według tego przepisu? Własnie się piecze lecz jak na moje oko masa jajeczna z mąką jest zbyt gęsta, tak gęsta że można ciasto zagniatać, moim rozwiązaniem było dodanie 2 całych jajek do masy zanim dodałam ubite białka co niego rozrzedziło masę tak aby można było połączyć białka z żółtkami i mąką.
Moja ocena: brak oceny

natalka, 2011-03-28 20:28:27
Ja mam ciągle problemy z czasem pieczenia ciasta - robiłam dziś cytrynowe (jeszcze nie wpisałam przepisu, ale jest naprawdę pyszne) ze starego, wypróbowanego przepisu i musiałam piec je dłużej o 20 minut, niż normalnie! Chciałabym, żeby mi to ktoś wyjaśnił naukowo! Napiszę chyba o tym Gazetkę ;)
Moja ocena: 5

aga, 2011-03-28 20:17:02
pyszne, ale moim zdaniem czas pieczenia musi być dłuższy ok. godzinę,
Moja ocena: brak oceny

domi, 2011-02-18 13:35:09
Pyszne ciacho mniam aż mlaskać się chce jak będę mieć świeżego ananasa to oczywiście zrobię to ciasto :D
Moja ocena: 4