W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto ze świeżym ananasem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasto ze świeżym ananasem

Proste ucierane ciasto, bardzo odpowiednie na podwieczorek lub deser po rodzinnym obiedzie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dojrzały ananas
  • trochę masła do smarowania formy
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g mąki ze spulchniaczem
  • cukier puder i bita śmietana do podania

Ciasto ze świeżym ananasem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Odcinamy z ananasa liście i podstawę. Stawiamy owoc pionowo na desce i ostrym nożem ścinamy skórkę. Obrany ananas kroimy wzdłuż na 4 części i wycinamy twardy środek. Kroimy kilka trójkątów ananasa i odkładamy do dekoracji. Resztę kroimy w mniejsze kawałki. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem na gładki, puszysty kogel-mogel. Dodajemy miękkie masło w kawałkach i znów misujemy. Po łyżce dosypujemy mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy ananas i znów delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku - jeśli patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy, to wszystko OK; jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, trzeba piec jeszcze trochę. Jeśli wierzch ciasta nazbyt się rumieni, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odrobinę studzimy i wyjmujemy z formy. Studzimy zupełnie, najlepiej na metalowej kratce. Oprószamy cukrem pudrem. Ciasto kroimy na trójkąty i podajemy z lekko posłodzoną bitą śmietaną i kawałkami świeżego ananasa.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto ze świeżym ananasem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

natalka, 2011-03-28 20:28:27
Ja mam ciągle problemy z czasem pieczenia ciasta - robiłam dziś cytrynowe (jeszcze nie wpisałam przepisu, ale jest naprawdę pyszne) ze starego, wypróbowanego przepisu i musiałam piec je dłużej o 20 minut, niż normalnie! Chciałabym, żeby mi to ktoś wyjaśnił naukowo! Napiszę chyba o tym Gazetkę ;)
Moja ocena: 5

aga, 2011-03-28 20:17:02
pyszne, ale moim zdaniem czas pieczenia musi być dłuższy ok. godzinę,
Moja ocena: brak oceny

domi, 2011-02-18 13:35:09
Pyszne ciacho mniam aż mlaskać się chce jak będę mieć świeżego ananasa to oczywiście zrobię to ciasto :D
Moja ocena: 4