W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dynia zapiekana po francusku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Dynia zapiekana po francusku

Idzie jesień, bardzo już wyraźnie, a to oznacza dużo dyń w domu i dużo dań z dyń (proszę zwrócić uwagę na zgrabną aliterację!). "Naszła mnie" ostatnio ta właśnie zapiekanka, i ze wstydem wyznaję, iż we dwie, z Przyjaciółką Dżemilą, dałyśmy radę całej porcji... Z dodatkiem smażonej wątróbki cielęcej. I wina. Jesień.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka masła
  • dynia (dowolna) o wadze mniej więcej kilograma
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 150g sera comte
  • 250 ml kremowej śmietanki
  • 250ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Dynia zapiekana po francusku - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Żaroodporną formę smarujemy masłem. Zwykłą blachę do pieczenia wykładamy papierem lub folią aluminiowa.
Dynię kroimy w kawałki, pozbawiając je przy okazji pestek i włóknistych fragmentów wnętrza. Skórkę zostawiamy, łatwiej będzie się jej pozbyć po upieczeniu.
Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Kawałki dyni układamy na blaszce, dodajemy czosnek, solimy - najlepiej grubą solą - i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny, aż dynia będzie miękka i lekko przyrumieniona tu i ówdzie.
Z upieczonej dyni zdejmujemy skórę - po prostu oddzielamy od niej miękki już miąższ. Przekładamy dynię - i upieczony wraz z nią czosnek - do przygotowanego żaroodpornego naczynia.
Ser ścieramy na tarce.
Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dosypujemy mniej więcej 3/4 startego sera. Mieszamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Sosem polewamy dynię.
Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera i wstawiamy naczynie do piekarnika na jakiś kwadrans do dwóch - wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a sos bąblować przy brzegach naczynia.
Zapiekankę podajemy, jak jest, w tym samym naczyniu, z kawałkiem bagietki, sałatą i winem. Pyszna kolacja!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dynia zapiekana po francusku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Dynia zapiekana po francusku przepisy:

  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Dynia pieczona z syropem klonowym Dynia pieczona z syropem klonowym
    Kupiłam właśnie sporą butlę syropu klonowego (uwielbiam). Po sobotniej zupie z dyni mam w domu już tylko (?!) osiem dyń, ten przepis zatem będzie znakomity. Ja mam akurat spore dynie, będę musiała je pokroić w kawałki, ale najładniej wyglądają małe dynie o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu - kroimy je poziomo na pół, wydrążamy i tak pieczemy. Świetne do Dziękczynnego indyka.
  • Dynia zapiekana z fetą
    Słodko-słona dynia z chrupiącym wierzchem. Podajemy na główne danie, z ryżem lub sałatką z kuskusu i zieloną sałatą.
  • Dynia grillowana z czosnkiem
    "Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.
  • Ciepła sałatka z dyni i fasolki
    Solidna obiadowa sałatka z pieczonej dyni z dodatkami. Podajemy ze świeżym chlebem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: