W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Gazpacho

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Gazpacho

Ile miast, miasteczek i wiosek w Andaluzji, tyle wersji gazpacho. Jedno łączy je na pewno: zupa musi bardzo zimna i dlatego trzeba ją zrobić wcześniej, żeby miała czas na porządne ochłodzenie (się).

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Andaluzja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg idealnie dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • bochenek ciabatty (może być wczorajsza)
  • lód
  • 2-3 łyżki octu z sherry
  • oliwa z oliwek (najlepiej hiszpańska)
  • świeży tymianek

Gazpacho - Opis przyrządzania:

Pomidory myjemy i drobno kroimy, usuwając pozostałości po szypułkach. Papryki i chilli myjemy, pozbawiamy ogonków, nasionek i membran, również drobno siekamy. Ogórek myjemy i obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy z łusek i drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Z ciabatty ścinamy skórkę, a miękisz kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Wrzucamy kubek potłuczonego lodu oraz łyżkę soli i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Dolewamy 2 łyżki octu z sherry i 2 łyżki oliwy. Partiami przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Zmiksowaną zupę przecieramy przez sitko i wstawiamy na ładnych parę godzin do lodówki. Gazpacho podajemy w miseczkach. Każdą porcję polewamy niedużą ilością oliwy i posypujemy listkami świeżego tymianku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Gazpacho: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Gazpacho przepisy:

  • Gazpacho z bazylią
    Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.
  • Chłodnik pomidorowo-melonowy
    Niezwykłe gazpacho, bardzo smakowite i pachnące. Na upalny dzień.
  • Gazpacho z porów
    Wariacja na temat gazpacho, tyle że z zupełnie innych warzyw. Ale cóż szkodzi spróbować? Jeśli nie mamy portulaki, dajmy środki zwykłej sałaty albo roszponkę pół na pół z sałatą lodową.
  • Ogórkowe kostki lodu
    Zielone kostki lodu, doskonałe do Krwawej Mary, Dziewiczej Mary, Mańki Wegetarianki, gazpacho...
  • Chłodnik "Bloody Mary"
    Inna wersja gazpacho, bardziej środkowoeuropejska w charakterze. Niezła na upał.




Podziel się linkiem:


Komentarze: