W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jajka na miękko

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Jajka na miękko

Jajka na miękko

Jajko na miękko, czyli białko ścięte-żółtko płynne. Przypominam, że bardzo dobrym dodatkiem są grzanki, posmarowane masłem i pokrojone w długie paluszki do maczania w żółtku.

Kraj pochodzenia: cały świat jedzący jajka

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • jajka

Jajka na miękko - Opis przyrządzania:

Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W garnku zagotowujemy wodę. Każde jajko nakłuwamy specjalnym przyrządem lub grubą igłą na środku podstawy - czyli szerszej części jajka. Dzięki temu przebijamy pęcherzyk powietrza, który jest w tym miejscu. Cały zabieg wprawdzie nie wyklucza zupełnie pęknięcia jajka przy gotowaniu, ale zmniejsza ryzyko. Jajka kładziemy na łyżkę i delikatnie wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 3-5 minut, w zależności od upodobań: po 3 minutach żółtko będzie zupełnie płynne, a białko lekko ścięte; po 4 minutach żółtko będzie płynne, a białko niemal całkowicie ścięte, choć może się trafić jeszcze jakiś "glut"; po 5 minutach żółtko będzie w środku płynne, a dokoła ścięte, zaś białko zupełnie ścięte (i takie właśnie lubię). Jajka wyjmujemy łyżką i wstawiamy na chwilkę pod zimną wodę. Podajemy w kieliszkach do jajek. Uwaga! Niemal nigdy nie udaje się taka sztuka, by jajko za każdym razem było tak samo ugotowane. Zależy to od: wielkości jajka, wieku jajka, ilości jajek w garnku (więcej gotuje się wolniej, dobrze jest więc garnek po włożeniu jajek na chwilę przykryć, by woda szybciej odzyskała swoje 100 stopni), temperatury jajka przy wkładaniu do wrzątku, pogody, humoru i nie wiem, czego jeszcze...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Jajka na miękko: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jajka na miękko przepisy:

  • Sałatka ze szpinaku z bekonem
    Bardzo fajna sałatka - surowy szpinak jest świetny (pod warunkiem, że jest naprawdę młody, a listki niewielkie), grzanki przyjemnie chrupią, zaś żółtko rozlewa się i tworzy - łącząc się z winegretem - smaczny sosik.
  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...
  • Jajka po wiedeńsku (w szklance)
    Zdecydowanie moje ulubione jajka. Ja dodaję jeszcze odrobinę ostrej musztardy, ale nie jest to konieczne.
  • Jajka zapiekane ze szparagami
    Prawdziwie wiosenne danie w smakowitej tonacji biało-żółto-zielonej. Świetna przystawka na niedzielny obiad dla rodziny lub przyjaciół - ładna, niekrępująca i można wszystko przygotować wcześniej. Samo zapiekanie trwa tylko 10 minut!
  • Jajka po lotaryńsku
    Klasyczne francuskie danie, doskonałe na niedzielne śniadanie (do rymu wyszło, ale to niechcący). Najładniej byłoby mieć specjalne jednoosobowe naczynka żaroodporne (żeby się 2 jajka zmieściły)...




Podziel się linkiem:


Komentarze:

klupa, 2011-07-21 11:23:09
zajebiste jajka po 5 minutach też takie uwielbiam :D
Moja ocena: 5

CG, 2011-07-17 16:10:04
Przepis na jajka z jajem :).
Moja ocena: 5

Oftizz, 2011-07-14 13:26:04
"...humoru," :D hah
Moja ocena: 5

kasia, 2011-06-01 13:17:34
moje jajka są najlepsze!!!!!!!!!!!! @@@@@@
Moja ocena: 4

natalka, 2011-02-03 21:12:06
No to dokładnie tak, jak w przepisie i tak, jak lubię JA!!!
Moja ocena: 5

chitza, 2011-02-03 19:38:27
a ja uwielbiam jaja na miękko z tym, że żółtko lubię mieć po brzegach ścięte a w środku leiste. więc do wrzącej wody wkładam na 5 minut i gootowe! uwielbiam!
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2010-10-27 15:24:20
Nie wyrażaj się, Andrzejko. O płomieniu gazu każdy wie (żeby nie wyłaził poza garnuszek). A ja nie mam gazu i gotuję tak, jak napisałam, zawsze się udaje, ostatnio dziś rano. A Ty gotuj, jak chcesz.
Moja ocena: 5

andrzejko, 2010-10-27 14:14:40
Do dupy ztym przepisem.Jajka gotuje sie trzy minuty od chwili zagotowania wody.Jajka wkladam do zimnej wody prosto z lodowki.Plomien palnika gazowego nie powinien byc wiekszy od srednicy garneczka,nalezy go uregulowac.
Moja ocena: brak oceny

metka cebulowa , 2010-10-02 14:35:08
może frytki do tego .?
Moja ocena: 5

Filip Konieczny, 2010-09-29 9:59:17
wyszły okej. nie trzeba przekłuwać.
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2010-09-26 15:14:22
Błagam, może zrób coś łatwiejszego!
Moja ocena: 5

Papayoo, 2010-09-26 8:53:23
straszne są te jajka! masakra wszystko się leje...:/
Moja ocena: 1

dziekan, 2010-07-17 9:15:20
to juz przegiecie ! po DOGOTOWANIU ostaniego jajka ono znowu jest za miekkie ! naprawde przesadziliscie i przez was moja koleznaka nie zjadła dobrego sniadania. Juz nigdy nie skorzystam z waszego przepisu na jajka na miekko. Mam takze prosbe, czy mozecie napisac mi dobry przepis na jajka na twardo ?
Moja ocena: 3

dziekan, 2010-07-17 9:08:16
CO WIECEJ ! moja kolezanka musiala dogotowywac drugie jajko ! moglem stosowac sie do rady mojej babci i odmowic 3 zdrowaski ! przemyslcie swoje zachowanie i wasze przepisy na jajka na miekko. Człowiek chce zjesc sniadanie a tu takie jaja sobie z niego robicie!
Moja ocena: 3

dziekan , 2010-07-17 9:06:04
wasze jajka sa zdecydowanie za miekkie !
Moja ocena: 4

Ródy102, 2010-06-26 20:25:15
Kocham jajeczka na miękko ;* =)
Moja ocena: 5

Śnieżynka, 2009-12-11 11:32:47
Kocham Cię i śniadanka z jajami na miękko!!
Moja ocena: 5

Panda, 2009-12-11 11:15:53
Śnieżynko.....szczerze wierze, iż będzie dana NAM możliwość rzeczy:)
Moja ocena: brak oceny

Manuela Trocka-mama trojga dzieci, 2009-12-06 9:36:33
Udały się...i śniadanie było cudowne, tylko brakowało Ciebie...
Moja ocena: 5

ja, 2009-12-06 9:34:25
ale fajnie..
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2009-06-18 15:12:57
Błagam Cię, Eliasz, żartujesz oczywiście?
Moja ocena: 5

Eliasz, 2009-06-18 13:36:58
Mam mały problem bo wsadziłem jajka do mikrofali na 30 minut i urosły...Czy nadal nadają się do jedzenia?
Moja ocena: 5