W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kaczka pieczona z miodem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kaczka pieczona z miodem

Kaczka pieczona z miodem

Długo, w niskiej temperaturze pieczona kaczka ma wiele zalet i tylko jedną wadę. Najpierw zalety: ilość składników tego dania jest minimalna, z kaczki wytapia się większość tłuszczu, skórka jest rumiana, mięso miękkie i pełne smaku. Teraz ta jedyna wada: trzeba co pół godziny (a pod koniec i częściej) polewać sosem od pieczenia. To co, zalety chyba przeważają?

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kaczka o wadze do 1 1/2 kg
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • 5 łyżek płynnego miodu

Kaczka pieczona z miodem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Kaczkę myjemy i osuszamy. Skórę na piersiach nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem, przecinając tylko skórę i tłuszcz, nie dochodząc do mięsa.
Pieprz i 2 łyżeczki grubej soli rozcieramy razem w moździerzu, po czym mieszanką starannie nacieramy kaczkę.
Wkładamy mięso do brytfanny, niezbyt wielkiej, i ze wszystkich stron dokładnie namaszczamy miodem.
Wstawiamy zwierzę do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie zaglądamy doń i polewamy sosem, który zebrał się w brytfannie. Pieczemy kolejne pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy (na chwilę) kaczkę z brytfanny i łyżką zdejmujemy tyle tłuszczu, ile się uda. Najlepiej przechylić brytfannę skosem i zbierać tłuszcz z rogu - tłuszczu, broń Boże, nie wylewamy, tylko przechowujemy w lodówce, gdyż przyda się do pieczenia kartofelków.
Kaczkę wsadzamy z powrotem do brytfanny i do piekarnika na godzinę tym razem. W czasie tej godziny zaglądamy do niej co kwadrans i polewamy sosem od pieczenia.
Po godzinie (a kaczka piecze się już dwie godziny) wyjmujemy kaczkę na talerz i znów zdejmujemy z sosu warstwę tłuszczu.
Kaczkę wsadzamy znowu do brytfanny, polewamy sosem i wsadzamy do piekarnika na ostatnie już pół godziny. W tym czasie kilka razy polewamy mięso sosem, który powinien już zacząć ładnie się karmelizować i pokrywać kaczkę lśniącą glazurą.
Upieczone mięso wyjmujemy z pieca, polewamy raz jeszcze sosem i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na 15 minut, po czym zdejmujemy folię i kroimy mięso (uwaga, jest bardzo miękkie) na porcje.
Podajemy z sosem od pieczenia, piure ziemniaczanym, borówkami i jakąś jarzynką typu fasolka szparagowa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kaczka pieczona z miodem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kaczka pieczona z miodem przepisy:

  • Kaczka pieczona z ananasem
    Przyjemna kaczka o rodowodzie dalekowschodnim, z lubianym także przez Francuzów dodatkiem ananasa. Całość smaczna i słodko-kwaśna, nieźle smakuje z ryżem lub chińskimi plackami. Odpowiednie danie na deszczową niedzielę.
  • Kaczka faszerowana, pieczona, niemiecka
    Niemcy są ekspertami w pieczeniu tłustego drobiu. Taka kaczka może być świetnym daniem sylwestrowym, zwłaszcza, że i alkoholu można pod nią wypić sporo... Podajemy z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami.
  • Perliczka pieczona z jabłkami
    Perliczka ma doskonałe mięso - chudsze, niż kurczak, ciemniejsze, o lekkim, interesującym posmaku dziczyzny (choć w naszych czasach perliczki się hoduje). Najsmaczniejsze są właśnie jesienią, szczególnie z dodatkiem sezonowych owoców - w tym przepisie perliczkę pieczemy z ćwiartkami jabłek, ale gruszki, śliwki i owoce pigwy też doskonale się sprawdzają.
  • Sałata z piersią kaczki
    Doskonały letni lunch lub przystawka przed grillową kolacją. Piersi kaczki pieczemy w piekarniku lub nad węglami, zaś po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy na mieszanej sałacie skropionej ciekawą odmianą sosu vinaigrette.
  • Świąteczna kaczka ze śliwkami i kapustą
    Bardzo oryginalny przepis, luźno wywodzący się z francuskiej Alzacji. Zestawienie suszonych śliwek i kiszonej kapusty duszonej w śmietanie jest może nieoczekiwane, ale bardzo smaczne.


Podziel się linkiem:




Komentarze: