W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lane kluski

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przepis podstawowy

Lane kluski

"Dziecinny" dodatek do wszystkich czystych zup: rosołów, pomidorowej, koperkowej...

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 60 g mÄ…ki
  • 2 jajka

Lane kluski - Opis przyrzÄ…dzania:

Mąkę przesiewamy do kubeczka i dodajemy trochę soli. Wbijamy jajko i mieszamy widelcem na gładkie ciasto. Ubijamy kilka minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki. Nastawiamy garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wlewamy ciasto przez lejek: trzymamy lejek nad wodą, wlewamy do niego ciasto na kluski i poruszamy lejkiem koliście nad powierzchnią wody. Ciasto będzie się wówczas wylewało cienkim strumyczkiem, tworząc kluseczki właściwej wielkości. Wodę z kluseczkami mieszamy - ciasto porozrywa się wówczas na mniejsze kawałki - po czym odcedzamy. Lane kluski podajemy do rosołu i czystych zup (np. pomidorowej).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Lane kluski: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Lane kluski przepisy:

  • Francuska zupa z dyni
    Najprostsza z dyniowych zup.
  • Podstawowy wywar z kurczaka Podstawowy wywar z kurczaka
    Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.
  • WÄ™gierska zupa gulaszowa WÄ™gierska zupa gulaszowa
    Jedna z moich ulubionych zup - nie za gęsta, dobrze przyprawiona węgierską papryką i czosnkiem, z mięskiem i warzywami... Dobrze mieć takich bratanków...
  • Wywar rybny
    Podstawa zup rybnych i galaret do zalewania gotowanej ryby. Wywaru używamy też do potraw z owoców morza.
  • Ciasto na makaron
    Domowy makaron jest nie tylko smaczniejszy od kupnego - zagniatanie ciasta, wałkowanie, cięcie na odpowiednie paski jest wyjątkowo terapeutyczne. Wszystkie smutki (przynajmniej te drobne) tracą wagę, gdy z kopczyka mąki i jajek powstaje gładkie, elastyczne, niemal żywe ciasto.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: