W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mazurek orzechowy piankowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Mazurek orzechowy piankowy

Doskonały, staroświecki mazurek z pianką i orzechami. Pieczemy go co najmniej dwa dni przed Wielkanocą, aby dobrze skruszał.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g (1/4 kg) cukru pudru + 80 g do biaÅ‚ek
  • 120 g miÄ™kkiego masÅ‚a
  • 120 g mÄ…ki
  • 250 g zmielonych orzechów wÅ‚oskich
  • połówki orzechów do ozdobienia

Mazurek orzechowy piankowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Jajka dzielimy na żółtka i biaÅ‚ka. Żółtka ucieramy w makutrze „na puch” z 250 g cukru pudru, dodajÄ…c masÅ‚o w maÅ‚ych porcjach, caÅ‚y czas ucierajÄ…c. Do utartej masy maÅ›lano-żółtkowej dodajemy mÄ…kÄ™ i mielone orzechy. Wyrabiamy jednolite, miÄ™kkie ciasto. BlachÄ™ do ciast wykÅ‚adamy papierem do pieczenia. Palcami równomiernie rozkÅ‚adamy ciasto i wygÅ‚adzamy jego powierzchniÄ™. BiaÅ‚ka ubijamy na sztywnÄ… pianÄ™, dodajÄ…c w czasie ubijania 80 g cukru pudru. PianÄ… pokrywamy równomiernie ciasto i kÅ‚adziemy na jej powierzchni w niezbyt wielkich odstÄ™pach połówki obranych orzechów. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Mazurek pieczemy 30 do 45 minut, aż piana bÄ™dzie sucha i lekko przyrumieniona. Przechowujemy w szczelnym pudeÅ‚ku lub zawijamy w foliÄ™ aluminiowÄ….

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mazurek orzechowy piankowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Mazurek orzechowy piankowy przepisy:

  • Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)
    Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.
  • Mazurek kokosowo-orzechowy
    Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
  • Mazurek bakaliowo-bezowy
    Mazurek bakaliowo-bezowy pozwala na pozbycie się dużej ilości białek, pozostałych od ciasta na baby, a nic tak nie utwierdza nas w dobrym humorze, jak poczucie własnej zabopiegliwości w okresie szczególnych świątecznych wydatków...
  • Mazurek owsiany z polewÄ… imbirowÄ…
    Mazurek z płatków owsianych był u nas tzw. mazurkiem awaryjnym, kryzysowym. Polewa imbirowa, bardziej już współczesna, dodaje mu pozakryzysowego blasku.
  • Mazurek żurawinowy
    Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: