W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Niemieckie knedle z bułki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Niemieckie knedle z bułki

Ikona niemieckiej kuchni, knedle z czerstwej bułki, znakomity dodatek do wszelkich duszonych mięs. Świetnie sprawdzają się z dziczyzną i grzybami w śmietanie - musi tylko być dużo sosu, bo knedle stworzone są do maczania.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g czerstwej bułki
  • 2 małe szalotki
  • ząbek czosnku
  • 8 gałązek natki pietruszki
  • łyżka masła
  • 125 ml (pół szklanki) mleka
  • 2 jajka
  • 60 g tartej bułki
  • gałka muszkatołowa

Niemieckie knedle z bułki - Opis przyrządzania:

Z bułki ścinamy cienko skórkę, miękisz kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.
Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Natkę płuczemy, osuszamy, oskubujemy listki i też drobno je siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki i czosnek i podsmażamy, mieszając, aż się zeszklą. Wlewamy mleko i zagotowujemy, po czym wlewamy do miski z bułką. Dodajemy natkę, rozbełtane jajka i tartą bułkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką, wyrabiamy na jednolitą masę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Mokrymi rękoma toczymy z masy 8 knedli równej wielkości. Wrzucamy knedle do wrzącej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy knedle przez 15 minut.
Gotowe knedle wyławiamy z wody łyżką cedzakową i podajemy z gulaszem, duszonym mięsem lub grzybami w śmietanie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Niemieckie knedle z bułki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: