W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Perliczka pieczona z jabłkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Perliczka pieczona z jabłkami

Perliczka ma doskonałe mięso - chudsze, niż kurczak, ciemniejsze, o lekkim, interesującym posmaku dziczyzny (choć w naszych czasach perliczki się hoduje). Najsmaczniejsze są właśnie jesienią, szczególnie z dodatkiem sezonowych owoców - w tym przepisie perliczkę pieczemy z ćwiartkami jabłek, ale gruszki, śliwki i owoce pigwy też doskonale się sprawdzają.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • perliczka
  • 2 szalotki
  • kilka łyżek twarożku homogenizowanego
  • gałka muszkatołowa
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z cytryny

Perliczka pieczona z jabłkami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Perliczkę myjemy i osuszamy, pozbawiamy resztek piórek. Solimy i (pardon) pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz.
Szalotki obieramy i drobno siekamy, mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziewamy tą mieszanką naszą perliczkę.
Kładziemy perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny.
W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je w ćwiartki, wycinając gniazda nasienne. Nie obieramy.
Teraz smarujemy perliczkę miodem i okładamy ją jabłkami - jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolewamy jeszcze 1/2 szklanki wody.
Pieczemy perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny - powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuwamy mięso w udku i obserwujemy wypływający sos - jeśli jest różowy, trzeba jeszcze ptaszynę dopiec, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa).
Wyjmujemy brytfannę, przykrywamy ją kawałkiem folii aluminiowej i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie kroimy perliczkę na 8 możliwie zgrabnych kawałków i układamy na ogrzanym półmisku, okładając ćwiartkami jabłek.
Sos z brytfance doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz - ewentualnie - solą, pieprzem i gałką i podajemy w sosjerce.
Podajemy z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub z dobrym piure.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Perliczka pieczona z jabłkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Perliczka pieczona z jabłkami przepisy:

  • Perliczka z sosem szafranowym
    Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
  • Kaczka pieczona z miodem Kaczka pieczona z miodem
    Długo, w niskiej temperaturze pieczona kaczka ma wiele zalet i tylko jedną wadę. Najpierw zalety: ilość składników tego dania jest minimalna, z kaczki wytapia się większość tłuszczu, skórka jest rumiana, mięso miękkie i pełne smaku. Teraz ta jedyna wada: trzeba co pół godziny (a pod koniec i częściej) polewać sosem od pieczenia. To co, zalety chyba przeważają?
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Islandzka sałatka z ziemniaków
    Każdy kraj skandynawski (bałtycki zresztą też) ma swoją ukochaną wersję sałatki z ziemniaków. Ten akurat przepis pochodzi z Islandii - taką sałatkę podaje się do grillowanego mięsa lub kiełbasek; świetna jest też na przyjęciach.
  • Mule z masłem musztardowym
    Nietypowe, bardzo pyszne danie z muli. Najlepsza byłaby musztarda z Meaux, ale dobra, ziarnista musztarda z Dijon też jest tu na miejscu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: