W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczony boczek z koprem włoskim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Pieczony boczek z koprem włoskim

W czasach kryzysów trzeba przeprosić się z tańszymi kawałkami mięsa. Szczęśliwie dla smakoszy, surowy boczek jest po upieczeniu znakomity. W tym przepisie ma także delikatnie anyżkowy smak, a to dzięki koprowi włoskiemu w dwu postaciach.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg świeżego boczku (bez kości) ze skórą
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • spora cebula
  • 2 bulwy kopru włoskiego

Pieczony boczek z koprem włoskim - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Mięso myjemy i osuszamy; bardzo ostrym nożem nacinamy skórę i tłuszcz w kratkę lub w równoległe paski. Mięso nacieramy ze wszystkich stron grubą solą (łyżka) i koprem włoskim, a także - za przeproszeniem - pieprzymy.
Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w ósemki.
Koper obieramy z twardych zewnętrznych warstw, przycinamy podstawę i zielone listki, starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w ćwiartki.
Warzywa wkładamy do brytfanki, a na nich kładziemy boczek, skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika na godzinę.
Po godzinie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut do pół godziny, aż skórka będzie mocno przypieczona i chrupiąca.
Wyjmujemy mięso z brytfanny i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, po czym kroimy w grube plastry.
Z brytfanny wylewamy tłuszcz, warzywa przekładamy na ogrzany półmisek, a obok układamy mięso.
Podajemy z kartofelkami i jeszcze jakimiś warzywami, choćby surówką z kiszonej kapusty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pieczony boczek z koprem włoskim: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pieczony boczek z koprem włoskim przepisy:

  • Boczek a la porchetta
    Uproszczony przepis na cudowne danie umbryjsko-toskańskie. Porchetta jest całym prosiakiem nadzianym masą ziół oraz własnymi podrobami, pieczonym przez noc w ciepłym piecu. Nie wszyscy mamy jednak odpowiedni piekarnik, może też pojawić się problem ze zdobyciem całego prosiaka...
  • Boczek pieczony z ziemniakami
    Boczek w dużym kawałku najlepiej piec długo i w nie bardzo wysokiej temperaturze. Razem z boczkiem pieczemy ziemniaki, które przechodzą smakiem mięsa i pięknie się przyrumieniają.
  • Mój ulubiony koper włoski (zapiekany)
    Włoska zapiekanka z kopru i porów, ze sporą ilością parmezanu. Lubię zjeść do niej po prostu kawałek bagietki (pyszna kolacja, z kieliszkiem różowego wina), ale możemy tę zapiekankę potraktować też jako jarzynkę do mięsa, czy – jeszcze lepiej – ryby.
  • Kaczka pieczona z miodem Kaczka pieczona z miodem
    Długo, w niskiej temperaturze pieczona kaczka ma wiele zalet i tylko jedną wadę. Najpierw zalety: ilość składników tego dania jest minimalna, z kaczki wytapia się większość tłuszczu, skórka jest rumiana, mięso miękkie i pełne smaku. Teraz ta jedyna wada: trzeba co pół godziny (a pod koniec i częściej) polewać sosem od pieczenia. To co, zalety chyba przeważają?
  • Łosoś z przyprawami lekko po indyjsku
    Niecodzienny sposób przyprawienia ryby w duchu fusion cuisine.


Podziel się linkiem:




Komentarze: