W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przepyszna surówka z kopru włoskiego

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Przepyszna surówka z kopru włoskiego

Właściwie to wstyd trochę wpisywać do PieceOfCake przepis tak prosty - ale może ktoś akurat nie wpadł na pomysł tej surówki? Doskonale pasuje do ryby i potraw typu tażin, a tak naprawdę, to do wszystkiego. A, i wspomaga trawienie, gdyby komuś na tym zależało.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 bulwy kopru włoskiego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepyszna surówka z kopru włoskiego - Opis przyrządzania:

Z kopru włoskiego zdejmujemy zewnętrzne grube warstwy, odcinamy zielone "piórka", przycinamy podstawę.
Koper starannie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Kroimy każda bulwę pionowo na pół, a potem w możliwie cienkie plasterki.
Wrzucamy koper do miski i solimy. Odstawiamy na kwadrans do pół godziny.
Do kopru dodajemy sok z cytryny i oliwę, mieszamy i ewentualnie za przeproszeniem pieprzymy do smaku.
Boskie!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Przepyszna surówka z kopru włoskiego: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Przepyszna surówka z kopru włoskiego przepisy:

  • Zupa-krem z kopru włoskiego
    Lekko anyżkowy smak świeżego kopru włoskiego nie każdemu odpowiada. Z drugiej jednak strony osobiście nie znoszę anyżku jako takiego, a koper włoski uwielbiam. Zupa-krem jest bardzo delikatna i subtelna, o intensywnym smaku kopru.
  • Koper włoski z pomarańczą
    Moje ukochane warzywo, tym razem na słodko-kwaśno. Ciepłą jarzynkę podajemy do pieczonej lub smażonej jagnięciny lub do ryb wszelkiego autoramentu. Na zimno - doskonały dodatek do wędlin, pasztetów i żółtego sera.
  • Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
    Na południu Włoch chętnie jada się pomarańcze w połączeniu z warzywami i wytrawnymi dodatkami - oto jeden z przykładów.
  • Mój ulubiony koper włoski (zapiekany)
    Włoska zapiekanka z kopru i porów, ze sporą ilością parmezanu. Lubię zjeść do niej po prostu kawałek bagietki (pyszna kolacja, z kieliszkiem różowego wina), ale możemy tę zapiekankę potraktować też jako jarzynkę do mięsa, czy – jeszcze lepiej – ryby.
  • Dorsz z koprem włoskim
    Piękne i lekkie danie, o atrakcyjnym cytrynowo-anyżkowym aromacie. Koper włoski jest nie tylko delikatny i smaczny, ale również doskonale poprawia trawienie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: