W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sernik na zimno z białą czekoladą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Sernik na zimno z białą czekoladą

Sernik bez pieczenia, na spodzie z herbatników - lekki, łatwy i przyjemny. Biała czekolada przyciąga dzieci, jak osy, więc uważajmy, by nam wszystkiego nie zjadły! Najlepszym dodatkiem są świeże miękkie owoce - maliny, jeżyny, truskawki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • herbatniki
  • masło
  • serek mascarpone
  • biała czekolada
  • śmietanka kremówka

Sernik na zimno z białą czekoladą - Opis przyrządzania:

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią plastikową lub papierem do pieczenia. 175 g ulubionych kruchych herbatników (kokosowych, piernikowych...) rozgniatamy na okruchy. Topimy w rondelku 40 g masła i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy starannie i ugniatamy w przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Szklankę (250 ml) kremowej śmietanki ubijamy na lekko sztywno. Dodajemy 250 g serka mascarpone i ubijamy dalej na gęstą masę. W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej topimy 200 g (2 tabliczki) dobrej białej czekolady. Dodajemy do kremu śmietankowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy na herbatnikowy spód i wstawiamy z powrotem do lodówki na 6 godzin. Podajemy ze świeżymi owocami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sernik na zimno z białą czekoladą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Marta, 2010-10-16 12:19:22
Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :-)
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2010-10-14 12:57:19
O, no widzisz, na jakość sera nie wpadłam, choć prawda, że też mi się kiedyś zwarzył (produkcji angielskiej)po wymieszaniu z miodem - chciałam zrobić sos do świeżych fig. Zupełnie zapomniałam...
Moja ocena: brak oceny

Marta, 2010-10-14 12:40:27
Dzięki za odpowiedź. Chciałam sobie wczoraj zrobić swrek mascarpone na słodko, bo zostało mi trochę po serniku. Też się zważył, więc myślę, że to chyba jakość sera (kupiłam marki Piątnica)... :( Pozdrawiam :-)
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2010-10-11 11:16:48
Mogło być tak: albo dodałaś ciepłą czekoladę, albo od razu całą, albo akurat taki był dzień - ja nie żartuję, czasem przy zachowaniu wszelkich zasad krem lub ciasto się ścina, bez naszej winy... Ten sernik akurat robiłam i wszystko było zupełnie OK, ale czasem po prostu coś nie wychodzi...
Moja ocena: brak oceny

Marta, 2010-10-09 19:31:12
Podczas ubijania, po dodaniu czekolady wszystko zważyło mi się... :-( Czy ktoś wie dlaczego??
Moja ocena: brak oceny