W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Staroświecka pieczeń z sarny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Staroświecka pieczeń z sarny

Niesłychanie proste danie, idealne wręcz dla gości, bo robi się niemal samo. Sarnina jest mięsem ciemnym, chudym i bardzo smacznym, o lekkim, nie przytłaczającym posmaku dziczyzny. Sos powstały przy duszeniu zaprawiamy mąką i - ewentualnie - śmietaną. Plastry pieczeni podajemy z kluseczkami (na przykład spaetzle), borówkami lub żurawinami i jakimś warzywnym (dynia, fasolka, kapusta) lub owocowym (gruszki w winie lub pieczone jabłka) dodatkiem. Uczta!

Kraj pochodzenia: Europa

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pieczeń z sarniej łopatki o wadze 1 1/2 do 2 kg
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka grubo mielonego (lub tłuczonego) czarnego pieprzu
  • olej roślinny
  • szklanka wywaru z kurczaka lub wołowiny (a jeszcze lepiej dziczyzny)
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki zwykłej mąki
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany (ewentualnie)

Staroświecka pieczeń z sarny - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy, kroimy najpierw na pół, potem w plasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i nacieramy mielonym imbirem i tłuczonym pieprzem.
W ciężkim garnku (typu Le Creuset) rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano.
Dodajemy cebulę, czosnek, wywar i sos sojowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek ściśle dopasowaną przykrywką.
Dusimy mięso na malutkim ogniu przez 4 godziny, aż będzie zupełnie miękkie.
Gotowe mięso przekładamy na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple.
Mieszamy mąkę z taką samą ilością wody na gładką masę. Dodajemy po trochu do sosu powstałego przy duszeniu sarniny, mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ("odpowiednią", bo niektórzy wolą sos niezbyt gęsty, inni zaś wręcz przeciwnie). Gotujemy jeszcze kilka minut, żeby mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Możemy podprawić sos śmietaną - mieszamy w kubeczku niewielką ilość gotowego sosu ze śmietaną, wlewamy do garnka z sosem, mieszamy i podgrzewamy przez kilka chwil.
Mięso kroimy w plastry - raczej grubsze, niż cieńsze - polewamy sosem i podajemy z jesiennymi dodatkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Staroświecka pieczeń z sarny: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Staroświecka pieczeń z sarny przepisy:

  • Pieczeń z dzika
    Sezon na dziczyznę w pełni, na eleganckie i świąteczne dania także. Ten akurat przepis jest belgijski, stąd ciemne piwo, którego używamy do pieczenia mięsa.
  • Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem (w kremowym sosie)
    Uwielbiam zielony pieprz! Kilkanaście lat temu w warszawskim pubie Mibella jadłam wspaniałe mięso z grilla (można było wybrać rodzaj) z sosem z czosnku, kaparów i zielonego pieprzu... Pub istnieje nadal, nie wiem jednak, czy menu wciąż jest to samo - mnie w każdym razie z tych dawnych czasów pozostał żywy sentyment do mięsa z zielonym pieprzem.
  • Perliczka z sosem szafranowym
    Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: