W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Surówka z białej rzodkwi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Surówka z białej rzodkwi

Popularna w przedwojennej Polsce, dzisiaj robiona z japońskiej rzodkwi o nazwie daikon (lub mooli)... Do tej surówki możemy tak naprawdę użyć każdej rzodkwi, a także zwykłych rzodkiewek. Pasuje do pieczonego mięsa, szczególnie zaś do wieprzowiny.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g białej rzodkwi (rzodkiewek lub czarnej rzodkwi)
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • cytryna

Surówka z białej rzodkwi - Opis przyrządzania:

Białą rzodkiew (lub czarną) obieramy ze skórki, płuczemy i osuszamy. Jeśli używamy rzodkiewek, obcinamy im ogonki i wąsy, płuczemy i osuszamy. Rzodkiew (lub rzodkiewki) ścieramy na dość drobnej tarce. Solimy i wykładamy na sito, żeby odsączyć nadmiar płynu. Śmietanę mieszamy z solą, odrobiną cukru i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny (do smaku, ale powiedzmy, że z co najmniej połowy cytryny). Odsączoną rzodkiew starannie mieszamy ze śmietaną. Do momentu podania trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Surówka z białej rzodkwi: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

barbi, 2009-10-01 14:30:02
pychotka....
Moja ocena: 5

Ania, 2009-03-09 16:29:09
Dobra i prosta :-)
Moja ocena: 5