W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z kurkami i prawdziwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tarta z kurkami i prawdziwkami

Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Kruche ciasto z parmezanem
  • 300 g kurek
  • 300 g prawdziwków
  • 2 szalotki
  • czubata łyżka masła
  • łyżka siekanej natki
  • 2 jajka
  • 75 ml gęstej śmietany
  • 800 ml mleka
  • mąka do wałkowania ciasta

Tarta z kurkami i prawdziwkami - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do tarty (o średnicy do 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Zagniatamy Kruche ciasto z parmezanem i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Grzyby ocieramy ściereczką z leśnych paprochów, przycinamy nóżki u podstawy. Nóżki drobno siekamy, kapelusze kroimy w paski.
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki i smażymy, mieszając, aż się zeszklą.
Dodajemy grzyby i natkę i smażymy, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut.
Jedno całe jajko i jedno żółtko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy śmietanę i starannie mieszamy, po czym dolewamy mleko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy raz jeszcze i przelewamy przez sitko.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (ewentualnie podsypując mąką) na koło o grubości 2-3 mm. Ostrożnie przekładamy ciasto do formy i dobrze w niej ugniatamy. Obcinamy nadmiar i zalepiamy ewentualne dziury. Spód nakłuwamy widelcem. Na cieście kładziemy krążek papieru do pieczenia, a na papier wsypujemy kilka garści suchej fasoli lub ryżu - dzięki takim wstępnym zabiegom ciasto nie podniesie się w trakcie pieczenia. Wstawiamy tartę na 10 minut do nagrzanego piekarnika, po czym zdejmujemy papier wraz z fasolą (ryżem). Spód pieczemy dalej, jakieś 10 minut, aż zacznie się lekko złocić. Wyjmujemy podpieczoną tartę z pieca, a temperaturę obniżamy do 160 stopni.
Na podpieczonym cieście równomiernie rozkładamy grzyby, po czym polewamy mieszanką mleczno-jajeczną.
Wstawiamy tartę do piekarnika na 20 minut, aż nadzienie zastygnie.
Podajemy na dobrze ciepło, ale nie wrząco-gorąco (resztki na zimno też są smaczne).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tarta z kurkami i prawdziwkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tarta z kurkami i prawdziwkami przepisy:

  • Tarta z kozim twarożkiem
    Tartę taką możemy podawać na gorąco lub zimno - ponieważ dodajemy do nadzienia ubite białka, tarta prosto z piekarnika będzie wyrośnięta (niemal) jak suflet; natomiast pozostawiona do wystygnięcia - opadnie (nie tracąc nic ze swego smaku).
  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Tarta migdałowa z wiśniami
    Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!
  • Śródziemnomorska tarta z warzywami
    Lekka warzywna tarta, która wraz z sałatą może stanowić cały posiłek.
  • Tarta z suszonymi śliwkami
    Jeden z moich ulubionych deserów na chłodniejsze dni. Tarta z flanowym kremem i masą suszonych śliwek jest doskonałym ciastem podwieczorkowym - idealna do dobrze zaparzonej herbaty.


Podziel się linkiem:




Komentarze: