W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tażin z ziemniaków z szafranem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Tażin z ziemniaków z szafranem

Doskonały wegetariański tażin z aromatycznymi przyprawami. Podajemy jak każdy tażin - z kuskusem.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 kg niedużych ziemniaków o zwartym miąższu
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonego turmeriku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • opakowanie szafranu
  • 150 g dużych jasnych rodzynek (lub rodzynków)
  • szklanka (250 ml) wywaru warzywnego
  • natka i listki kolendry do posypania

Tażin z ziemniaków z szafranem - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 8 minut - powinny być prawie ugotowane. Odcedzamy i osączamy.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki; czosnek obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy czosnek, kmin, turmerik, kolendrę i szafran. Mieszamy, dodajemy rodzynki i połowę wywaru. Zagotowujemy i dusimy przez kilka minut, aż część płynu wyparuje.
Dodajemy ziemniaki, mieszamy i wlewamy resztę wywaru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy jeszcze z 10 minut, aż sos zgęstnieje, a ziemniaki będą zupełnie ugotowane.
Przed podaniem posypujemy tażin posiekaną natką i kolendrą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tażin z ziemniaków z szafranem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: