W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tiramisu z węgierkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Tiramisu z węgierkami

Deser nie dla purystów, ale doprawdy wart spróbowania, zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zasypani dojrzałymi węgierkami...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 kg dojrzaÅ‚ych wÄ™gierek
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki soku pomaraÅ„czowego
  • 3 Å‚yżki Å›liwówki (wódki ze Å›liwek)
  • 6 żółtek
  • 60 g cukru pudru
  • 1/4 kg chudego twarożku
  • 1/2 kg mascarpone
  • 150 ml Å›wieżo zaparzonej kawy
  • 300 g podÅ‚użnych biszkoptów (lady's fingers)
  • garść pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • 2 Å‚yżki gorzkiego kakao

Tiramisu z węgierkami - Opis przyrządzania:

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Cukier wsypujemy na ciężką, dużą patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Po kilku minutach cukier zacznie się topić, a po kilku minutach więcej - przekształcać w złoty karmel. Nie mieszamy, ale pilnujemy, żeby cukier się nie przypalił. Kiedy karmel będzie miał ciemnozłoty kolor, wrzucamy śliwki i wlewamy sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty). Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. przelewamy do blendera i miksujemy na gładkie piure, dodając śliwówkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gęsty, biały kogel-mogel. Dodajemy twarożek i mascarpone i starannie mieszamy na gładką masę. Kawę wlewamy do szerokiego naczynia. Maczamy w kawie biszkopty i układamy je pojedynczą warstwą na dnie czworokątnego naczynia. Polewamy biszkopty cienką warstwą śliwkowego piure, po czym nakładamy trochę grubszą warstwę kremu z mascarpone. Na krem znów biszkopty maczane w kawie, piure i krem i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Naczynie z tiramisu przykrywamy plastikową folią i wstawiamy na noc do lodówki. Migdały wsypujemy na suchą patelnię i rumienimy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Tuż przed podaniem zdejmujemy z tiramisu folię, posypujemy prażonymi migdałami i przesianym przez sitko kakao.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tiramisu z węgierkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tiramisu z węgierkami przepisy:

  • Duża porcja tiramisu
    Klasyczne tiramisu z amaretto, jajkami i mocną kawą. Proporcja starcza na dużą imprezę!
  • Tarte Tatin z wÄ™gierkami (tylko trochÄ™ oszukana)
    Trochę oszukana - bo używamy do niej gotowego ciasta francuskiego, a w klasycznej tarte Tatin ciasto jest kruche i domowe. Z drugiej jednak strony, w wersji klasycznej zamiast śliwek są jabłka, więc o czym my tu właściwie mówimy... Ta nowoczesna wariacja jest naprawdę bardzo smaczna.
  • Tort z kremem z mascarpone
    Tiramisu w wersji eleganckiej i bezalkoholowej - dzięki temu tort ten idealny jest na wszelkie okazje dla wszystkich członków rodziny.
  • Truskawkowe tiramisu
    Truskawkowa wersja popularnego włoskiego deseru. Zdecydowanie nie dla konserwatystów, ale ci, którzy nie mają przesądów, a na tradycyjne kawowe tiramisu nie mogą już patrzeć, będą usatysfakcjonowani. Nawet bardzo.
  • Orzechowe talarki z kremem mokka
    Pyszne, choć nieco skomplikowane w produkcji, orzechowe makaroniki, przekładane gęstym czekoladowym kremem. Dekadenckie.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: