W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zacierka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Zacierka

Pyszne małe kluseczki o jędrnej konsystencji. Gotujemy je w zupie lub mleku. Uwaga! dzieci zazwyczaj bardzo je lubią.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mąka
  • jajko

Zacierka - Opis przyrządzania:

Ćwierć kilo zwykłej pszennej mąki zagniatamy ze szczyptą soli, jednym całym jajkiem i taką ilością zimnej wody, by ciasto dało się zagnieść, ale było raczej twarde. Z ciasta toczymy wałeczki, a z wałeczków skubiemy palcami małe kluseczki. Kluseczki wysypujemy na stolnicę posypaną mąką i zostawiamy do przeschnięcia. Przed gotowaniem otrząsamy (np. na sicie) z nadmiaru mąki. Gotujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zacierka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zacierka przepisy:

  • Inne gnocchi
    Drugi w naszej kolekcji przepis na podstawowe ziemniaczane kluseczki.
  • Niemieckie kluski z ziemniaków
    Podobne do naszych śląskich - niemieckie kluseczki z gotowanych ziemniaków. Szczególnie dobrze się sprawdzają podane do mięsa z dużą ilością sosu.
  • Kluseczki ze świeżego szpinaku
    Smaczne i ładne zielone kluseczki typu spaetzle. Możemy potraktować je jako dodatek do mięsa, ale są tak dobre, że lepiej chyba pozwolić im na występ solowy.
  • Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami
    Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.
  • Kotlety wieprzowe ze staroświeckim sosem szałwiowym
    Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...




Podziel się linkiem:


Komentarze: