W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa śliwkowo-pomidorowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa śliwkowo-pomidorowa

Bardzo ciekawa zupa, można powiedzieć podniośle: triumf jesiennych zbiorów! Doskonała z małymi grzaneczkami i sporą dozą Tabasco (przynajmniej dla mnie).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) czerwonych śliwek
  • 500 g (1/2 kg) dojrzałych pomidorów
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 szklanki (1/2 litra) wywaru z kurczaka
  • listek laurowy
  • gałązka świeżego tymianku
  • Tabasco do smaku

Zupa śliwkowo-pomidorowa - Opis przyrządzania:

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kawałki.
Pomidory myjemy i grubo siekamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy szczodrą łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy, mieszając.
Kiedy cebula zrobi się przezroczysta, wrzucamy śliwki i pomidory, podsmażamy na sporym ogniu przez kilka minut.
Dolewamy wywar i dokładamy listek wraz z tymiankiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez jakieś 20 minut.
Wyławiamy listek laurowy i tymianek, zupę miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Tabasco.
Podajemy na ciepło, z małymi grzaneczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa śliwkowo-pomidorowa: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Zupa śliwkowo-pomidorowa przepisy:

  • Irlandzka zupa cebulowa
    Skromna i delikatna zupa-krem. Podajemy z irlandzkim chlebkiem (soda bread) lub - bardziej kontynentalnie - z małymi grzaneczkami.
  • Jesienna zupa z pomidorów
    Jesienna, bo konieczne są do niej naprawdę dojrzałe, gruntowe pomidory, które dają zupie słodycz i świeży smak. Jeśli damy do zupy czosnkową bagietkę z serem (*!*4090*!*), mamy doskonały weekendowy lunch.
  • Portugalska zupa śliwkowa
    Bardzo oryginalny chłodnik na ciepły jesienny dzień - kolor ma przepiękny! Podajemy z owczym serem i malutkimi chrupkimi grzankami.
  • Zupa z marchewki z imbirem
    Ładna w kolorze, intrygująca w smaku - marchewkowa zupa-krem doskonale rozgrzewa w zimie. Podajemy ją z czosnkową bułką lub grzaneczkami z serem.
  • Zupa ziemniaczana z rukolą
    Łagodna, rozgrzewająca zimowa zupa w przyjemnie jasnozielonym kolorze. Gotową zupę posypujemy jakimś dobrym serem, a i małe żytnie grzaneczki bardzo by tu pasowały.


Podziel się linkiem:




Komentarze: