Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielski-sos-mietowy

Angielski sos miętowy

Absolutnie klasyczny sos do baraniny, pretekst do wyśmiewania Anglików, jak Francja długa i szeroka. Zupełnie niesłusznie, bo mięta i jagnięcina to "marriage made in heaven".

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: mały słoiczek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek świeżej mięty
płaska łyżka cukru
60 ml białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Miętę myjemy i osuszamy. Obrywamy listki (łodyżki nie będą nam potrzebne) i siekamy je bardzo drobno. Wkładamy miętę do wyparzonego słoiczka, dodajemy dużą szczyptę soli, sporo świeżo zmielonego pieprzu i cukier. Wlewamy 60 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dolewamy ocet i próbujemy - jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę octu lub też wręcz przeciwnie, wody. Może trochę soli lub cukru? Sos trzymamy w lodówce. Podajemy w małej ilości do pieczonej, smażonej lub grillowanej jagnięciny.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024