Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Boczek-a-la-porchetta

Boczek a la porchetta

Uproszczony przepis na cudowne danie umbryjsko-toskańskie. Porchetta jest całym prosiakiem nadzianym masą ziół oraz własnymi podrobami, pieczonym przez noc w ciepłym piecu. Nie wszyscy mamy jednak odpowiedni piekarnik, może też pojawić się problem ze zdobyciem całego prosiaka...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria/Toskania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 kg kawałek surowego boczku ze skórą
gruba sól
2 garści świeżych ziół (tymianku
rozmarynu
szałwi
bazylii w dowolnych proporcjach)
5 ząbków czosnku
łyżeczka ziaren kopru włoskiego
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do najwyższej możliwej temperatury. Boczek pozbawiamy kości, chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Kładziemy mięso skórą do góry na stole kuchennym. Bierzemy najostrzejszy z dostępnych noży i nacinamy skórkę pionowymi liniami przez całą jej powierzchnię, dość gęsto obok siebie, powiedzmy w centymetrowych odstępach. Tniemy nie za głęboko, żeby nie nacinać mięsa, a tylko przeciąć się przez warstwę tłuszczu (nie znaczy jednak, że jeśli przetniemy także warstwę mięsa, to całość należy od razu wyrzucić do śmieci i zacząć na nowo z drugim kawałkiem... ). Nacięty boczek odwracamy mięsną stroną do góry i nacieramy grubą solą oraz – pardon – pieprzymy. Zostawiamy na dziesięć minut, żeby sól się trochę rozpuściła. Zioła myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Zioła i czosnek rozkładamy na mięsie, posypujemy nasionami kopru. Teraz mięso zwijamy i sznurujemy. Jest to proste i idzie bardzo szybko, pod warunkiem, że mamy biały sznurek kuchenny, pocięty na odpowiednie kawałki o długości powiedzmy 30 cm (potrzeba nam pięć kawałków). Najpierw związujemy boczek z jednego końca, podkładając sznurek pod mięso zgodnie z kierunkiem nacięć w skórce i zaginając mięso do góry tak, by ziołowy środek został zamknięty w środku mięsnego rulonu. Potem robimy to samo z drugiego końca, potem w środku, a potem jeszcze dwa razy pomiędzy, za każdym razem wpychając mięsne kawałki do środka. Ładnie związaną roladę skrapiamy oliwą i posypujemy grubą solą i pieprzem, po czym układamy w brytfannie supełkami do góry. Wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Odwracamy i pieczemy dalszy kwadrans, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy boczek przez kolejne 3 godziny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno - wówczas wstawiamy mięso do lodówki, żeby łatwiej było je kroić.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024