Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciastka-z-platkow-kukurydzianych

Ciastka z płatków kukurydzianych

Chrupiące ciasteczka, coś jak śniadaniowe batoniki, tylko jeszcze lepsze. Mogą być dobrym prezentem pod choinkę.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 8 ciastek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja słodkiego kruchego ciasta
200 ml Golden Syrup
150 g płatków kukurydzianych
100 g mieszanych orzechów

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Prostokątną formę (około 25cmx20cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy słodkim kruchym ciastem. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Ochłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około kwadrans, aż będzie ładnie złote. W tym czasie wlewamy Golden Syrup do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Delikatnie podgrzewamy. Płatki wsypujemy do miski. Orzechy grubo siekamy i dodajemy do płatków. Wlewamy gorący syrop i mieszamy, aż wszystko dobrze się wymiesza i płatki będą pokryte syropem. Wykładamy płatki na upieczony kruchy spód i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Kroimy na 8 prostokątów. Przechowujemy w szczelnej puszce do ciastek.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024