Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-drozdzowe-slodkie-podstawowe

Ciasto drożdżowe słodkie (podstawowe)

Ach jesień, ach śliwki, ach ciepły placuszek ze śliwkami... Et voila! oto właściwe ciasto na taki placek (na inne zresztą też).

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 blacha

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
400 g mąki plus trochę więcej do podsypywania
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
około 175 ml ciepłego mleka
jajko
50 g masła

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. W środku robimy dołek, do którego rozkruszamy drożdże. Na drożdże wsypujemy cukier i czekamy 5 minut. Ręcznie lub mikserem (z końcówkami do zagniatania ciasta) zaczynamy wyrabiać ciasto, dolewając po trochu ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Wbijamy jajko i zagniatamy dalej. Masło topimy w małym rondelku. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, dodajemy płynne masło i zagniatamy dalej. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się do rąk - jakby co, to podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej pół godziny do 45 minut do wyrośnięcia. Blachę średniej wielkości wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy (żeby wydusić nagromadzone w nim powietrze) i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na placek pasujący do blachy. Przekładamy na blachę, ugniatamy tak, by ciasto dopasowało się do kształtu blachy i zostawiamy do drugiego wyrośnięcia, tym razem na jakiś kwadrans. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024