Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-krucho-drozdzowe-uniwersalne

Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne)

Ciasto, z którego możemy zrobić placek ze śliwkami, makowiec, struclę orzechową, bułeczki z dżemem, szarlotkę...

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 placek, 2 makowce...

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g mąki tortowej
2 czubate łyżki cukru pudru
150 g zimnego masła
50 g świeżych drożdży
2 łyżki gęstej śmietany
2 duże (lub 3 małe) jajka
cukier waniliowy

Opis przyrządzania:
Mąkę, cukier puder i masło siekamy razem nożem lub w malakserze, aż konsystencja będzie przypominać grubo tartą bułkę. Drożdże rozcieramy ze śmietaną i dodajemy do mąki z masłem. Wbijamy jajka. Dodajemy cukier waniliowy i pół łyżeczki soli. Zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie dosypując trochę mąki. Dobrze wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024