Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-na-makaron

Ciasto na makaron

Domowy makaron jest nie tylko smaczniejszy od kupnego - zagniatanie ciasta, wałkowanie, cięcie na odpowiednie paski jest wyjątkowo terapeutyczne. Wszystkie smutki (przynajmniej te drobne) tracą wagę, gdy z kopczyka mąki i jajek powstaje gładkie, elastyczne, niemal żywe ciasto.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 3-4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 jajka
200 g mąki "00" (włoskiej na makaron)
mąka do wałkowania

Opis przyrządzania:
Jajka wybijamy ze skorupek i roztrzepujemy widelcem.
Mąkę wysypujemy na stół, stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wlewamy jajka. Mieszamy, najlepiej ręką, aż zaczną powstawać lepkie grudki. Zagniatamy, cierpliwie, aż grudki zaczną się łączyć w większe. Nie przejmujemy się, że ciasto jest grudkowate i lepi się do rąk. Cierpliwie zagniatamy dalej, ewentualnie oprószając odrobiną mąki, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i jedwabiste w dotyku.
Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Oczywiście ciasto możemy zacząć zagniatać w malakserze, wówczas jednak trzeba je wyjąć i zagniatać ręcznie od momentu "lepkich grudek".
Możemy także ciasto zagnieść w maszynie kuchennej typu KitchenAid, z końcówką do zagniatania ciasta (hak) - ale wówczas ciasto traci swe terapeutyczne właściwości, gdyż całą robotę wykonuje za nas maszyna.
Ciasto wałkujemy na oprószonym mąką stole na potrzebną grubość lub też przepuszczamy przez maszynę do robienia makaronu. Dalej postępujemy według odpowiedniego przepisu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024