Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-ziemniaczane-na-pizze

Ciasto ziemniaczane na pizzę

Nietypowy, ale znakomity przepis, pochodzący ponoć z Sardynii. Robiłam pizzę na tym spodzie wiele razy (z pomidorami i kozim serem - patrz przepis, ale każda inna też będzie dobra) i zawsze była udana.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Sardynia

Liczba porcji: spora pizza

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g ziemniaków na piure
300 g mąki plus więcej do posypania i wałkowania
30 g świeżych drożdży
125 ml mleka
2 łyżki miękkiego smalcu

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka i zalewamy osolonym wrzątkiem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (15-20 minut), odcedzamy i - kiedy przestygną na tyle, że będzie je można wziąć do ręki - obieramy ze skórki. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub tłuczkiem rozgniatamy na naprawdę gładkie piure. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy i robimy w środku dołek. Do dołka kruszymy drożdże i posypujemy 1/2 łyżeczki cukru. Mleko lekko podgrzewamy i wylewamy na drożdże. Dodajemy ziemniaki i smalec w kawałkach. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Toczymy z niego kulę, oprószamy mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aż rosnąc, podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto rozpłaszczamy ręką i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na dość duży placek. Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. Na cieście rozkładamy nadzienie, czyli istotę pizzy, i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut, aż ser się stopi, a brzegi zaczną rumienić. Podajemy na gorąco, ciepło lub letnio, w zależności od przepisu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024