Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Curry-z-marchewki-z-jajkiem-w-koszulce

Curry z marchewki z jajkiem w koszulce

Marchewka i curry - to żółte, popularne - doskonale do siebie pasują. Jajko też pasuje do curry - i do marchewki - więc wszystko układa się w spójne danie.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
800 g marchewki
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki dobrego proszku curry
gałązka tymianku
listek laurowy
szklanka wywaru warzywnego
50 ml białego octu winnego
4 jajka

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w talarki. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę i marchewkę i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodajemy curry i łyżeczkę cukru, mieszamy. wrzucamy tymianek i listek laurowy, dolewamy wywar. Patelnię przykrywamy i dusimy curry na małym ogniu przez 1/2 godziny (30 minut), aż marchewka będzie miękka. Kiedy marchewka jest niemal gotowa, nastawiamy duży i płaski garnek z wodą. Dolewamy ocet i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień tak, by woda ledwo-ledwo się gotowała. Jajka delikatnie rozbijamy i wpuszczamy do wody tuż nad powierzchnią (można najpierw wbić jajko do filiżanki, a potem ostrożnie wpuścić jajko do wody). Gotujemy 3-4 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ściereczce. Wszystko to robimy deliktanie i z wyczuciem, żeby nie rozlać żółtka. Curry rozdzielamy pomiędzy 4 ogrzane talerze, a na wierzch każdej porcji kładziemy jajko. Podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024