Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cytrynowe-magdalenki

Cytrynowe magdalenki

Magdalenki czyli madeleines, ciasteczka w kształcie muszelek, zyskały nieśmiertelność dzięki Marcelowi Proustowi. Zazwyczaj aromatyzowane są wodą z kwiatu pomarańczy lub wanilią, ale cytrynowe są równie dobre.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 20 ciasteczek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
120 g masła
kopiasta łyżka miodu
cytryna
3 jajka
200 g cukru
100 ml mleka
250 g mąki
małe opakowanie proszku do pieczenia
masło do smarowania foremek
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Masło wkładamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż się stopi, a potem przybierze lekko orzechową barwę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód. Mieszamy i studzimy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Mieszamy ręcznym mikserem na gładką i gęstą masę. Dodajemy mleko, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Do miski z jajkami przesiewamy makę z proszkiem. Mieszamy, po czym wlewamy masło z miodem i jeszcze raz starannie mieszamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Foremkę do magdalenek (ciasteczek w kształcie muszelek) smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika, po czym obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut. Magdalenki wyjmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce. Oprószamy cukrem pudrem. Ciasteczka przechowujemy w hermetycznie zamykanym metalowym pojemniku.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024