Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czosnkowe-piure-z-ziemniakow

Czosnkowe piure z ziemniaków

Mocno czosnkowe, a jednocześnie delikatne piure z ziemniaków, o bardzo kremowej konsystencji i - no, cóż - maślanym smaku.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków na piure
główka czosnku
150 ml kremowej śmietanki
100 g zimnego masła

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki szorujemy szczoteczką, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Całą główkę czosnku zawijamy w kawałek folii aluminiowej. Ziemniaki i czosnek wkładamy do piekarnika - na blasze lub bezpośrednio na ruszt. Czosnek pieczemy mniej więcej pół godziny, aż będzie miękki. Ziemniaki pieczemy co najmniej godzinę do półtorej, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ząbki czosnku wyciskamy ze skórki i wkładamy do garnka. Dolewamy śmietankę. Kiedy ziemniaki trochę przestygną, kroimy je na pół i łyżką wyjmujemy upieczony środek. Dodajemy do garnka. Ziemniaki z czosnkiem i śmietanką podgrzewamy, aż płyn zacznie wrzeć. Ręcznym mikserem z końcówkami do ubijania białek rozbijamy ziemniaki i czosnek na gładkie piure. Masło kroimy w kawałki. Nie przerywając ubijania, dodajemy masło po kawałku do piure. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Kiedy masło się rozpuści, podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024