Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-z-grochu-wloskiego

Dip z grochu włoskiego

Coś jak hummus, choć niezupełnie - gładki sos z grochu włoskiego (cieciorki) z kminem rzymskim, doskonały do maczania różnych warzyw czy szaszłyczków.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g ugotowanego grochu włoskiego (z puszki)
100 ml pełnotłustego mleka
ząbek czosnku
łyżka-dwie soku z cytryny
oliwa z oliwek
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego

Opis przyrządzania:
Dobrze osączony groch włoski wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy mleko, obrany ząbek czosnku i łyżkę soku z cytryny. Miksujemy na gładkie puree, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelence rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kmin i podgrzewamy na małym ogniu przez minutę. Dodajemy do puree i mieszamy (nie miksujemy). Podajemy w miseczce, z różnościami do maczania.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024