Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dynia-zapiekana-po-francusku

Dynia zapiekana po francusku

Idzie jesień, bardzo już wyraźnie, a to oznacza dużo dyń w domu i dużo dań z dyń (proszę zwrócić uwagę na zgrabną aliterację!). "Naszła mnie" ostatnio ta właśnie zapiekanka, i ze wstydem wyznaję, iż we dwie, z Przyjaciółką Dżemilą, dałyśmy radę całej porcji... Z dodatkiem smażonej wątróbki cielęcej. I wina. Jesień.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka masła
dynia (dowolna) o wadze mniej więcej kilograma
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
150g sera comte
250 ml kremowej śmietanki
250ml mleka
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Żaroodporną formę smarujemy masłem. Zwykłą blachę do pieczenia wykładamy papierem lub folią aluminiowa.
Dynię kroimy w kawałki, pozbawiając je przy okazji pestek i włóknistych fragmentów wnętrza. Skórkę zostawiamy, łatwiej będzie się jej pozbyć po upieczeniu.
Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Kawałki dyni układamy na blaszce, dodajemy czosnek, solimy - najlepiej grubą solą - i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny, aż dynia będzie miękka i lekko przyrumieniona tu i ówdzie.
Z upieczonej dyni zdejmujemy skórę - po prostu oddzielamy od niej miękki już miąższ. Przekładamy dynię - i upieczony wraz z nią czosnek - do przygotowanego żaroodpornego naczynia.
Ser ścieramy na tarce.
Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dosypujemy mniej więcej 3/4 startego sera. Mieszamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Sosem polewamy dynię.
Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera i wstawiamy naczynie do piekarnika na jakiś kwadrans do dwóch - wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a sos bąblować przy brzegach naczynia.
Zapiekankę podajemy, jak jest, w tym samym naczyniu, z kawałkiem bagietki, sałatą i winem. Pyszna kolacja!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024