Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Falafel-zwany-rowniez-felafel-lub-tamiyya

Falafel (zwany również felafel lub tamiyya)

Podstawa kuchni krajów Środkowego Wschodu. Fantastyczne w smaku kotleciki z grochu włoskiego (czyli cieciorki), bardzo zdrowe i nie tylko wegetariańskie, ale nawet wegańskie. Świetne są w gorącej picie, załadowanej dodatkowo sałatką z surowych warzyw i z jogurtowym (to już nie dla wegan) sosem. To jest jedno z moich najulubieńszych dań na świecie.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Kraje Środkowego Wschodu

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
2 szklanki (około 400 g) suszonego grochu włoskiego
mała cebula
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
4 gałązki świeżej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Groch włoski zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy i wrzucamy do malaksera. Miksujemy, aż groch będzie drobno zmielony.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, dodajemy do grochu. Czosnek obieramy, siekamy i też dodajemy do grochu. Natkę i kolendrę myjemy, osuszamy, siekamy i dodajemy do grochu. Wsypujemy także kmin i proszek do pieczenia, solimy, wlewamy łyżkę wody i miksujemy wszystko razem na bardzo gęstą pastę. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.
Mokrymi rękoma kręcimy z pasty kulki wielkości orzecha włoskiego. Nagrzewamy olej we frytownicy do 180 stopni lub w garnku do chwili, w której kostka chleba wrzuconego do oleju zrumieni się w ciągu 15 sekund. Wkładamy po kilka kulek do gorącego oleju i smażymy na ciemnozłoty kolor, czyli jakieś 4-5 minut, co jakiś czas obracając, żeby się rumieniły równomiernie. Usmażone kulki osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym, po czym podajemy z surowymi warzywami, sosem tzatziki, harissą, pitą i innymi specjałami krajów Środkowego Wschodu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024