Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Fasola-mungo-urad-z-jogurtem

Fasola mungo (urad) z jogurtem

Moja ulubiona indyjska fasolka - w gęstym sosie, lekko pikantna dzięki papryczkom chilli, pachnąca kminem, czosnkiem i kolendrą. Gotowe danie podprawiamy jogurtem i podajemy z ryżem lub plackami. Przepis pochodzi z fascynującej książki "Cooking with my Indian mother-in-law", autorzy: Simon Daley i Roshan Hirani. (na zdjęciu widzicie fasolkę jeszcze przed dodaniem jogurtu)

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 szklanki (175 g) suszonej fasolki mungo
olej z orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
niepełna szklanka siekanych pomidorów w soku własnym (z puszki)
2 zielone papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki posiekanych łodyg świeżej kolendry
2 łyżeczki Dhana jiru
łyżeczka chilli
1/2 łyżeczki turmeriku (Turmerik (zwany też kurkumą))
6 łyżek jogurtu naturalnego
sok z cytryny (do smaku)
siekane listki świeżej kolendry do posypania

Opis przyrządzania:
Fasolkę mungo płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i dolewamy 4 szklanki zimnej wody. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez mniej więcej 3 kwadranse, aż fasolka będzie miękka, ale nie rozgotowana.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy masalę: do rondla wlewamy 2 łyżki oleju i stawiamy na ogniu.
Kiedy olej będzie gorący, wsypujemy gorczycę i kmin rzymski. Smażymy, aż nasionka zaczną strzelać, po czym dodajemy pomidory i mieszamy.
Papryczki chilli nakłuwamy w kilku miejscach nożem, dodajemy do pomidorów.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z łyżeczką soli, też dodajemy do pomidorów.
Teraz dokładamy siekane łodyżki kolendry, Dhana jiru, chilli i turmerik, mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na sporym ogniu, mieszając.
Kiedy fasolka mungo będzie już ugotowana, przekładamy ją (wraz z płynem) do garnka z masalą i gotujemy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Jogurt mieszamy z 1/2 szklanki wody i dolewamy do fasolki. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, jeszcze chwilę podgrzewamy.
Tuż przed podaniem posypujemy fasolkę siekaną kolendrą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024