Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grillowana-cukinia

Grillowana cukinia

Najlepszy - moim zdaniem - sposób zużycia cukinii. Cieniutkie plastry tejże po prostu grillujemy na rowkowanej patelni, a potem robimy z nich najróżniejsze sałatki, przystawki, jarzynki. Jedyny problem? Często po grillowaniu zostaje zbyt mało cukinii, żeby jeszcze coś z niej robić - taka prosto z patelni jest fenomenalna i bardzo łatwo "się podjada"...

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dowolna ilość małych cukinii
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Cukinie przycinamy z obu końców, myjemy i osuszamy. Nożykiem do obierania warzyw (najlepiej tym, w kształcie litery Y) ścinamy z cukinii długie, cienkie plastry - tak, by z obu stron miały ciemnozielony pasek skórki.
Plastry cukinii wkładamy do sporej miski, solimy i skrapiamy oliwą. Mieszamy, najlepiej ręką, żeby oliwa i sól równomiernie się rozłożyły.
Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Kiedy zacznie dymić, nieco ogień zmniejszamy.
Kładziemy plastry cukinii pojedynczą warstwą na patelni tak, by paski grilla układały się w poprzek plastrów (jak na zdjęciu).
Grillujemy - jeśli plastry były cienkie, wystarczy z jednej strony), aż na powierzchni cukinii pojawią się przypieczone paski.
Gotowe plastry zdejmujemy z patelni i kładziemy na talerzu, zaś na patelnię wkładamy kolejne i tak dalej, aż się nam cukinia skończy.
Taką cukinię w najprostszej wersji skrapiamy sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną oliwy. Możemy też polać ją dowolnym sosem sałatkowym, np. jogurtowym. Możemy wymieszać ją z makaronem lub risotto, dodać do innych pieczonych lub grillowanych warzyw i tak dalej i tak dalej...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024