Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzanka-z-awokado-i-jajkiem

Grzanka z awokado i jajkiem

To nasze ulubione zimowe śniadanie niedzielne - grzanka z domowego chleba na zakwasie (pszenno-żytniego), robiona na patelni grillowej, na wierzchu dojrzałe awokado w plastrach, sadzone jajko (Mąż nie lubi jajek w koszulce...) i ciut startego parmezanu. Wspaniałe!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kromka (taka przez cały bochenek) chleba na zakwasie
oliwa
1/2 dojrzałego awokado
łyżka masła
1 duże jajko lub 2 małe
odrobina świeżo startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Patelnię z rowkami - czyli grillową - stawiamy na dużym gazie.
Kromkę chleba skrapiamy z obu stron oliwą. Kiedy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, kładziemy na niej chleb i grillujemy przez kilka minut z każdej strony - kromka powinna ładnie się przyrumienić, z widocznymi paskami od patelni.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wydłubujemy ze skórki. Jeśli awokado jest bardzo dojrzałe, rozgniatamy je widelcem, jeśli trochę mniej, to kroimy na plasterki. Tak, czy owak, solimy.
Masło rozgrzewamy na zwykłej patelni, na gorące wbijamy jajko (lub dwa). Smażymy kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtko jeszcze pozostanie płynne - to jest oczywiście kwestia indywidualnych preferencji, ja na przykład lubię zupełnie ścięte białko, lekko już przyrumienione po brzegach i zupełnie płynne żółtko, co wymaga smażenia na rzeczywiście dużym ogniu.
Kiedy wszystkie elementy są już gotowe, składamy je w danie: kładziemy grzankę na talerzu (idealnie byłoby - na ogrzanym...), na grzankę kładziemy awokado, na awokado jajko (solimy i pieprzymy), a na koniec posypujemy odrobiną parmezanu.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024