Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Harissa

Harissa

Świetna, ostra - ale nie paląca - przyprawa z krajów północnej Afryki. Podajemy do wszelkich szaszłyków, tażinów i kuskusów. Nic tak nie podkreśla smaku grillowanej jagnięciny, jak właśnie harissa.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: kraje Maghrebu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 duże ostre czerwone papryczki
ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cytryna
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Papryczki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, nasionka i membrany, po czym drobno siekamy. Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy kiełek ze środka, a sam czosnek też bardzo drobno siekamy. Mieszamy papryczki, czosnek i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cytrynę myjemy w gorącej wodzie, osuszamy i na drobnej tarce ścieramy skórkę - samą żółtą część, powiedzmy z 1/4 cytryny. Sok wyciskamy. Pastę papryczkowo-czosnkowo-pomidorową przekładamy do rondelka i podgrzewamy, dodając łyżkę oliwy, skórkę z cytryny i połowę soku. Mieszamy - jeśli wolimy więcej soku z cytryny, to dodajemy go do smaku. Podgrzewamy harissę na małym ogniu przez 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Przekładamy harissę do miseczki, a na wierzch nalewamy oliwę tak, by zupełnie przykryła pastę. Trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024