Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Herbata-masala-po-indyjsku

Herbata "masala" (po indyjsku)

Słodka i pachnąca rozmaitymi egzotycznymi przyprawami herbata. Zabielana.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 łyżki brązowego cukru
8 strączków kardamonu
łyżka startego świeżego imbiru
2 laski cynamonu
laska wanilii
płaska łyżeczka garam masala
2 goździki
4 małe łyżeczki czarnej indyjskiej herbaty
2 duże łyżki słodkiego mleka skondensowanego

Opis przyrządzania:
Do rondla wlewamy 400 ml wody. Dodajemy cukier, rozgnieciony w moździerzu kardamon, imbir, cynamon, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, garam masala i goździki. Wsypujemy herbatę i stawiamy rondel na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, wlewamy mleko skondensowane. Gotujemy na małym ogniu przez minutę, mieszając, żeby mleko dobrze się wymieszało z wodą. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i zostawiamy herbatę na kilka minut do naciągnięcia. Przelewamy do filiżanek przez gęste sitko i podajemy bardzo gorącą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024