Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-na-miekko

Jajka na miękko

Jajko na miękko, czyli białko ścięte-żółtko płynne. Przypominam, że bardzo dobrym dodatkiem są grzanki, posmarowane masłem i pokrojone w długie paluszki do maczania w żółtku.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: cały świat jedzący jajka

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
jajka

Opis przyrządzania:
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W garnku zagotowujemy wodę. Każde jajko nakłuwamy specjalnym przyrządem lub grubą igłą na środku podstawy - czyli szerszej części jajka. Dzięki temu przebijamy pęcherzyk powietrza, który jest w tym miejscu. Cały zabieg wprawdzie nie wyklucza zupełnie pęknięcia jajka przy gotowaniu, ale zmniejsza ryzyko. Jajka kładziemy na łyżkę i delikatnie wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 3-5 minut, w zależności od upodobań: po 3 minutach żółtko będzie zupełnie płynne, a białko lekko ścięte; po 4 minutach żółtko będzie płynne, a białko niemal całkowicie ścięte, choć może się trafić jeszcze jakiś "glut"; po 5 minutach żółtko będzie w środku płynne, a dokoła ścięte, zaś białko zupełnie ścięte (i takie właśnie lubię). Jajka wyjmujemy łyżką i wstawiamy na chwilkę pod zimną wodę. Podajemy w kieliszkach do jajek. Uwaga! Niemal nigdy nie udaje się taka sztuka, by jajko za każdym razem było tak samo ugotowane. Zależy to od: wielkości jajka, wieku jajka, ilości jajek w garnku (więcej gotuje się wolniej, dobrze jest więc garnek po włożeniu jajek na chwilę przykryć, by woda szybciej odzyskała swoje 100 stopni), temperatury jajka przy wkładaniu do wrzątku, pogody, humoru i nie wiem, czego jeszcze...

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024