Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kiszone-cytryny-na-szybko

Kiszone cytryny na szybko

Znakomicie wymyślony przez Claudię Roden sposób, by na skróty osiągnąć smak kiszonej cytryny w tażinach i kuskusach. Świetny, inteligentny przepis.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 cytryn
sól
olej słonecznikowy

Opis przyrządzania:
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie. Ostrym nożem nacinamy skórkę - robimy 8 nacięć wertykalnie, od bieguna do bieguna cytryny; nacinamy tylko skórkę, nie przecinając miąższu. Cytryny wkładamy do garnka i dodajemy 6 łyżek soli - zawsze tyle łyżek soli, ile jest cytryn, to proste. Nalewamy wodę - tyle, by przykryła cytryny. Na cytrynach kładziemy małą pokrywkę - po to, by cytryny przytrzymać pod wodą. Gotujemy cytryny mniej więcej pół godziny, aż ich skórka będzie bardzo miękka. Trwa to różnie - czasem cytryny są miękkie po 25 minutach, czasem trzeba je gotować prawie godzinę i dolać trochę wody. Zestawiamy garnek z ognia i studzimy. Przestygnięte cytryny kroimy zgodnie z nacięciami i usuwamy cały miąższ, pozostawiając same skórki. Skórki wkładamy do słoika i zalewamy olejem słonecznikowym, pamiętając, by cytryny nie wystawały nad powierzchnię oleju. Trzymamy w chłodnym miejscu. Używać można od razu, choć im dłużej siedzą w oleju, tym są lepsze.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024