Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kokosowa-tapioka-z-malinami

Kokosowa tapioka z malinami

Oryginalny deser o korzeniach azjatyckich. Kremowa budyniowatość tapioki gotowanej w kokosowym mleku mile kontrastuje z gładkim, czerwonym musem z malin.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g malin (świeżych lub mrożonych)
75 g cukru
50 g tapioki
200 ml mleka
375 ml (półtorej szklanki) mleka kokosowego

Opis przyrządzania:
Kilka malin zostawiamy do dekoracji deseru, resztę zaś wkładamy do rondelka, dodajemy 50 g cukru i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, po czym gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Maliny zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko. Czekamy, aż wystygną, po czym wlewamy do 4 szklaneczek. Tapiokę wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, często mieszając, przez 5 minut. Odsączamy z wody na sicie. Do rondla wlewamy mleko i mleko kokosowe, dodajemy resztę cukru i tapiokę. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż wszystkie ziarenka tapioki będa przezroczyste. Zdejmujemy tapiokę z ognia i studzimy. Kiedy będzie zupełnie zimna, delikatnie nakładamy na wierzch musu malinowego. Do chwili podania trzymamy w lodówce, a tuż przed podaniem ozdabiamy odłożonymi malinami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024