Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-czekoladowy-do-tortow

Krem czekoladowy do tortów

Ciemny, nie przesłodzony krem do tortów na bazie gorzkiej czekolady. Świetny do przekładania warstw tortu orzechowego i biszkoptowego.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 tort

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
100 g cukru
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
4 żółtka
mąka ryżowa
1 i 1/2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy budyń: do rondla wsypujemy cukier, wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka i 2 szczodre łyżki mąki ryżowej. Miksujemy na gładką masę. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Na tym etapie masa będzie miała tendencję do przypalania się, więc stoimy cały czas przy kuchni i mieszamy trzepaczką. Kiedy masa będzie miała konsystencję budyniu i zacznie bąbelkować, zdejmujemy garnek z ognia. Do masy wrzucamy czekoladę, połamaną na kawałki. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Na powierzchni budyniu kładziemy krążek papieru do pieczenia, żeby nie zrobił się kożuch. Możemy też przykryć garnek ściereczką. Zostawiamy masę do zupełnego wystygnięcia. Masło rozcieramy w misce mikserem. Masło i masa czekoladowa muszą mieć tę samą temperaturę. Do roztartego masła dodajemy po łyżce masę, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania można już masę dodawać w większych porcjach. Utarty krem odstawiamy w chłodne miejsce, żeby nie był zbyt miękki. Kremem przekładamy tort - starczy na dwie warstwy kremu i pokrycie całej powierzchni tortu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024