Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-do-tarty-cebulowej

Kruche ciasto do tarty cebulowej

Plastyczne, łatwe do wałkowania kruche ciasto - oczywiście można je użyć do jakiejkolwiek słonej tarty, nie tylko cebulowej...

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 tartę

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g mąki
żółtko
80 g zimnego masła

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski. W środku robimy dołek i wlewamy do niego żółtko. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Masło kroimy w kawałeczki i rozkładamy na mące. Siekamy wszystko chwilę nożem, a gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, zagniatamy gładkie ciasto, dolewając około 75 ml lodowatej wody. Ciasto zawijamy w folię plastikową i wkładamy na 45 minut do lodówki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024