Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-waniliowe

Kruche ciasto waniliowe

Słodkie, ale i lekko słonawe jednocześnie, pachnące świeżym masłem i wanilią, wypieczone na złoto ciasto... Zdecydowanie nie na codzień (ach, to masło, cukier, żółtka...), ale doskonałe od święta.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g mąki
150 g cukru
4 torebki najlepszego cukru waniliowego
cytryna
250 g zimnego solonego masła plus trochę do smarowania formy
4 żółtka
jajko

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy - najlepszy jest taki z napisem Bourbon Vanilla albo Madagascar Vanilla... Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i dodajemy ją do mąki z cukrem. Masło kroimy w kostkę - jeśli nie mamy akurat masła solonego, dodajemy do ciasta masło zwyczajne i łyżeczkę soli; ciasto musi mieć lekko słony posmak. Kostki masła dodajemy do mąki z cukrem, wlewamy też 4 żółtka. Szybko zagniatamy jednolite, twarde ciasto, ale uwaga - nie gnieciemy za długo, bo masło zacznie mięknąć i cała robota na nic, ciasto będzie kluchowate. Formę o średnicy 20 cm (lub kwadratową o boku około 20 cm) smarujemy masłem. Ugniatamy w niej przygotowane ciasto tak, by miało równą grubość. Jajko roztrzepujemy widelcem i pędzelkiem smarujemy nim powierzchnię ciasta. Nożem zaznaczamy na cieście kawałki, na jakie będziemy chcieli potem ciasto pokroić i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej pół godziny. Upieczone ciasto powinno być pięknie złote. Studzimy, kroimy na kawałki i podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024