Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-z-parmezanem

Kruche ciasto z parmezanem

Smaczne i łatwe ciasto do słonych tart.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 tarta

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g mąki
125 g zimnego masła
50 g świeżego parmezanu (drobno startego)

Opis przyrządzania:
Mąkę rozcieramy palcami z masłem, pokrojonym w kawałki. Dodajemy tarty parmezan i zagniatamy całą dłonią, dolewając tyle zimnej wody (jakieś 3-4 łyżki), by powstało gładkie, nie lepiące się ciasto.
Oczywiście można ciasto zrobić w malakserze: wrzucamy do malaksera mąkę, parmezan i masło, miksujemy, aż powstaną grudki, po czym dolewamy wodę - tyle, by ciasto zaczęło tworzyć kulę.
Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024