Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-z-wanilia

Kruche ciasto z wanilią

Bardzo smaczne i pięknie pachnące ciasto do tart owocowych.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja/Niemcy-Alzacja

Liczba porcji: 1 tarta

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
strąk wanilii
120 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
łyżeczka startej skórki cytrynowej
jajko
200 g mąki

Opis przyrządzania:
Ostrym nożem kroimy strąk wanilii wzdłuż na pół. Łyżeczką przejeżdżamy po przeciętej stronie strąka, wyskrobując czarne, lepkie nasionka. Ręcznym mikserem ucieramy razem na gładką masę masło, cukier puder, wanilię, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Wbijamy jajko i miksujemy dalej, aż się połączy z masą. Dodajemy mąkę i ręką zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Z ciasta toczymy kulę, spłaszczamy ją ręką i zawijamy w plastikową folię. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024